Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A határon még mindig hatalmas a torlódás

Létrehozva:

Az egyik határátkelőnél fél kilométeres a kocsisor.

Továbbra is sok orosz állampolgár várakozik a finn határon belépésre várva, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán részleges mozgósítást rendelt el az ukrajnai háború miatt. Már csütörtökön is sokan hagyták el Oroszországot, az átkelni vágyók száma megduplázódott az előző heti adatokhoz képest.

Meddig lehet átlépni a finn határt?

A finn határőrség egyik szóvivője közölte, hogy péntek reggel is sokan voltak úton, talán még többen is, mint csütörtökön. A legtöbbet a rendkívül forgalmas vaalimaai átkelőnél kellett várni, ahol mintegy 500 méteres kocsisor alakult ki. A második legnagyobb határátkelőnél, Nuijamaánál is a szokásosnál hosszabb ideig kellett várakozni.

Finnország beutazási korlátozásokat fontolgat. Sanna Marin miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy a kormány felmérte a Finnországon átutazó és az országba beutazó orosz állampolgárok jelentette kockázatokat, és mérlegeli a beengedettek számának drasztikus csökkentését.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 300 ezer tartalékos mozgósításáról szóló szerdai bejelentésére utalva a finn kormányfő elmondta: úgy véli, „a hírek hallatán a helyzet felülvizsgálatot kíván”. „A kormány szándékai nagyon világosak: véget kell vetni az orosz turizmusnak, ahogy a Finnországon áthaladó orosz tranzitnak is”.

Európa lassan bezár

Finnország egyike azon utolsó európai államoknak, melyeken keresztül az orosz állampolgárok még elhagyhatják hazájukat. Lengyelország a három balti állammal egyetemben hétfőn életbe léptette az orosz állampolgárokkal szemben elrendelt beutazási korlátozást.

Putyin bejelentését követően gyorsan elkapkodták az egyirányú repülőjegyeket, mert sokan attól tartanak, hogy a katonakorú férfiak bizonyos csoportjait rövidesen nem engedik távozni az országból. A Moszkvából Isztambulba és Jerevánba induló járatokra szóló összes jegyet felvásárolták az interneten. Törökországba és Örményországba vízummentesen utazhatnak be az orosz állampolgárok.

Legnépszerűbb cikkeink