Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán mégis kéri a pénzt az EU-tól

Létrehozva:

FOTÓ: FRANÇOIS WALSCHAERTS / AFP

A 444 értesülései szerint Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken levélben kérte az Európai Bizottságot, hogy mégis folyósítsanak pénzt Magyarország részére az EU helyreállítási alapjából.

Mégsem kell Brüsszelt annyira megállítani – legalábbis erre utalnak a magyar kormány lépései, amiket a 444 hozott nyilvánosságra. Orbán Viktor a teljes, eu-s  helyreállítási alapból Magyarországnak jutott keret megnyitását és azon felül még több pénzt is kért az Európai Bizottságtól (EB) az ukrajnai háborúra hivatkozva. A pénzt a magyar hadsereg megerősítésére, határvédelemre és a menekültek ellátására, illetve a háború okozta gazdasági károk enyhítésére szeretné fordítani, Vagyis előre jelezte, hogy nem arra költené, amire eredetileg, még 2020 nyarán jóváhagyták (a járvány okozta gondok enyhítésére, strukturális reformokra, zöld átállásra és digitalizációra). Ágostházy Szabolcs államtitkár tárgyalni kezdett Céline Gauer főigazgatóval, a pénz elosztását technikailag irányító bizottsági szakemberrel. Ágostházy jelezte a bizottságnak, hogy a magyar kormány mégis kész végrehajtani az EU által előírt korrupcióellenes javaslatokat. Az államtitkár szerint akkor van esély minden pénzt lehívni, ha a kormány az orosz energiafüggőség felszámolására költi a nagy részét. Ez valószínűleg Paks2 elengedésével járna.

Eddig a Bizottság pont azért nem hagyta jóvá a magyar újjáépítési tervet, mert az Orbán-kormány nem volt hajlandó az EU javaslatait végrehajtani. A többi uniós tagállam már komoly összegeket hívott le, Magyarország még egyetlen centhez sem férhetett hozzá. Az alapban vissza nem térítendő támogatás és a piacinál jobb feltételekkel lehívható hitel is van. Magyarország esetében az eredeti keret 5800 milliárd forint volt, ennek 43 százaléka támogatás, 57 százaléka kedvezményes hitel. 

Egészen 2021 áprilisáig a magyar kormány úgy készült, hogy mindkét részét lehívja a keretnek, ám ekkor mégsem kérték a hitelrészt, azaz a keret több mint felét. Csak találgatások vannak, hogy miért történt mindez: a 444 szerint Orbánt azzal szembesítették Brüsszelben, hogy a magyar pénzköltési terv nem felel meg a kritériumoknak. A miniszterelnök lavírozni kezdett és abban reménykedett, hogy legalább a vissza nem térítendő részt elkezdheti lehívni, ám az Európai Bizottság azóta is ragaszkodik hozzá, hogy a pénz egy részét a korrupció visszafogására és a közbeszerzési rendszer modernizációjára költsék. A hírportál szerint a magyar kormány azzal állt bele a vitába, hogy gyorsan megszavaztatta a parlamenttel a homoszexualitás megjelenítését tiltó úgynevezett gyermekvédelmi törvényt, hogy elhitessék a magyarokkal, az Európai Bizottság emiatt nem ad pénzt.

A kormany.hu-n megjelent közlemény hivatalosan is megerősíti a levél meglétét, a Bizottság válasza egyelőre nem ismeretes.

Legnépszerűbb cikkeink