Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Szülészetet bombáztak az oroszok

Létrehozva:

Ukrán katonák dolgoznak a bombatámadásban megrongálódott mariupoli gyermekkórházban 2022. március 9-én. | Fotó: MTI/AP / Jevhen Maloletka

A dél-ukrajnai Mariupol város önkormányzata videót tett közzé a város lepusztult szülészeti kórházáról, és azzal vádolta az orosz erőket, hogy a levegőből több bombát dobtak rá – írta a CNN.

„A pusztítás óriási. Az egészségügyi intézmény épülete, ahol a közelmúltban gyermekeket kezeltek, teljesen megsemmisült” – közölte a városi tanács. A kórház elleni légicsapásban tizenheten sebesültek meg, köztük egy vajúdó nő. „Az orosz csapatok közvetlen csapást mértek a szülészetre. Emberek, gyerekek vannak a törmelékek alatt. Szörnyűség!  A világ meddig hagyja figyelmen kívül ezt a terrort?” – írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-fiókján. A támadás idején elvileg fegyverszünet volt érvényben annak érdekében, hogy a városban rekedt több százezer lakos egy részét evakuálják.

„Oroszország továbbra is túszként tart fogva több mint 400 ezer embert Mariupolban, akadályozza a humanitárius segély eljuttatását és az evakuálást. A válogatás nélküli tüzérségi támadás folytatódik” – írta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren. „Közel 3000 csecsemő nem kap orvosi ellátását és élelmet” – tette hozzá.

Csütörtökre virradó éjjel orosz repülőgépek folyamatosan támadták az Ukrajna északkeleti részét található Szumi terület településeit, valamint Ohtirka városát. „Az ellenséges repülők lakóházakat találtak el. A romok közül öt embert mentettek ki, közülük két gyermeket” – számolt be Dmitro Zsivitszkij, a regionális állami közigazgatás vezetője. A támadásokban három falubeli meghalt, köztük egy kiskorú fiú.

Negyvenezer nőt és gyermeket evakuáltak egy nap alatt a Kijev környéki, harkivi és mariupoli konfliktusövezetekből, közölte szerdán David Arahamija, az orosz féllel tárgyaló ukrán küldöttség tagja. További 100 000 embert próbáltak meg kimenekíteni, de sikertelenül – számolt be a politikus a közösségi médiában. Zelenszkij elmondása szerint legalább 35 ezer civilt menekítettek ki szerdán több ostromlott ukrán városból. Az ukrán elnök szerda este videoüzenetben jelentette be, hogy Szumi, Enerhodar városok és a főváros, Kijev melletti területek lakóit három humanitárius folyosón keresztül kimenekítették. Az államfő reményét fejezte ki, hogy csütörtökön további három humanitárius folyosó nyílik meg a kilenc napja ostrom alatt álló Mariupol, a délkeleti Volnovaha és a keleti Izjum városokból.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink