Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Egyelőre elég a hűtővíz Csernobilban

Létrehozva:

A CSERNOBILI ATOMERŐMŰ 4. BLOKKJÁT LEFEDŐ ÚJ BIZTONSÁGOS VÉDŐBURKOLAT MÉG A HÁBORÚ ELŐTT | FOTÓ: OLEG PETRASZJUK / EPA-MTI

A baleset elkerüléséhez elegendő víz van a medencében ahhoz, hogy lehűtse a kiégett fűtőelemeket Csernobilban, áll a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerdai közleményében. A kritikus helyzet azután alakult ki, hogy az oroszok elfoglalták a korábbi atomkatasztrófa helyszínét.

Az 1986-os csernobili atomkatasztrófa óta eltelt idő alatt a kiégett fűtőelemek eléggé lehűltek és elegendő mennyiségű fűtővízben vannak, amely áramszolgáltatás nélkül is biztosítja a hőelvonást”, közölte szerdán a NAÜ. Rafael Grossi főigazgató csütörtökön Antalyába utazik, hogy háromoldalú találkozón vitassa meg az ukrajnai nukleáris létesítmények biztonságának biztosítását az orosz és az ukrán külügyminiszterrel.

Az ukrán hatóságok közlése szerint nem tudják mérni a radioaktív sugárzás szintjét az egykori csernobili atomerőműnél azóta, hogy az orosz hadsereg ellenőrzése alá vonta azt. Fennáll a veszélye annak, hogy radioaktív anyag kerül a környezetbe, mert az erőmű energiaellátása megszűnt, így nem tudják hűteni a kiégett nukleáris fűtőanyagot.

Szerda reggel óta ugyanis nincs áram a csernobili atomerőműben, mert az oda vezető vezetékek a harcok miatt megsérültek, írta az Independent. Áramellátás nélkül pedig nem tudják hűteni a kiégett fűtőanyagot, amely újabb katasztrófához vezethet. Erről az Energoatom állami atomipari vállalat számolt be. Az energiaellátás helyreállítása viszont mindaddig nem lehetséges, amíg ott az orosz erők vannak, és a környéken folynak a harcok – közölte a cég.

Az ukrán külügyminiszter közleménye szerint az atomerőmű generátorai 48 órán át tudják fenntartani a hűtést, de ha addig nem sikerül visszakapcsolni az áramot az erőműben, akkor akár egész Európa veszélybe kerülhet a sugárzás miatt.

A NAÜ kedden közölte, hogy a csernobili volt atomerőmű egyre inkább elszigetelődik a külvilágtól az orosz hadsereg ellenőrzése alatt – írta az MTI. A létesítmény 210 technikusa és helyi biztonsági személyzete csaknem két hete folyamatosan szolgálatban van ott, mert az orosz irányítás alatt nem történt műszakváltás. Van vizük és élelmük, de a helyzetük egyre romlik. Ráadásul a NAÜ már nincs kapcsolatban a létesítmény megfigyelő berendezéseivel, amelyek biztosítják, hogy minden nukleáris anyag a helyén maradjon.

168 / MTI / Reuters

Legnépszerűbb cikkeink