Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Menekültáradat a magyar határoknál

Létrehozva:

Emberek kelnek át az ukrán-magyar határon Tiszabecsnél 2022. február 24-én. | Fotó: Dimény András / 168.hu

A csütörtök hajnali támadás hírére több ezren indultak meg Ukrajnából a szomszédos Magyarország felé.

A Pesti Hírlap a tiszabecsi és a beregsurányi határátkelőhelynél több kárpátaljai magyar állampolgártól megtudta, nem csak a háború, hanem a kilátástalanság miatt is menekülnek.

„Sokkal komolyabb ez, mint a 2014-es támadás volt” – nyilatkozta lapunknak Tiszabecsen egy férfi, aki több családtagjával indult el Ukrajnából. Elmondása szerint a magyar határőrökre nem lehet panasz, azonban napközben elromlott az útleveleket regisztráló rendszer és egy ideig nem engedték át a magyar papírokkal rendelkező személyeket, csak azokat, akik ukrán útlevéllel jöttek. A határ magyar oldalán arányait tekintve sokkal több volt a férfi, mint a nő és a gyerek – ez annak következménye, hogy csütörtök éjféltől nem hagyhatják el az országot a 18 és 60 év közötti férfiak, ők ugyanis besorozhatók. Sokan néhány perc alatt voltak kénytelenek dönteni arról, hogy ha csak átmenetileg is, de hátra hagyják a családjukat.

A legtöbben úgy gondolják, nem fog sokáig tartani a háború. Több, egybehangzó vélemény szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalást fog kezdeményezni azután, hogy demilitarizálta Ukrajnát. Annak kapcsán, hogy Kárpátalját eddig elkerülték az orosz támadások, a megszólalók azt mondták, az oroszoknak nem célja, hogy a nagy számban magyar lakta területeket is bombázzák, ugyanis ott semmilyen fontosabb katonai támaszpont nem található. Sokan azt is megjegyezték, hogy Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai útján tárgyalhatta le ezt az orosz elnökkel.

Kijevet viszont légmentesen lezárták, de – a beregsurányi határon átkelők elmondása szerint – nem az oroszok, hanem az ukránok. Se ki, se be nem lehet közlekedni. A már Magyarországon lévő ukrajnai menekültek nem annyira az oroszokat, sokkal inkább az ukrán vezetést okolják a támadásért. Sokan Viktor Janukovics korábbi ukrán elnök visszatérését követelik. Azt mondják, Volodimir Zelenszkij elnök felbőszítette Oroszországot a NATO-hoz való csatlakozási szándékával, és túlságosan nyugatbarát politikájával. Az orosz agresszió mellett azonban van még egy fontos ok, ami miatt sokan

menekülnek Ukrajnából: a kilátástalanság. Az országban hatalmas a gazdasági válság, az infláció – miközben a fizetések nem emelkednek számottevően.

Legnépszerűbb cikkeink