Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Elveszik a németektől, hogy a lengyeleknek adják

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto via AFP

Heti háromról egy tanórára csökkentik szeptembertől Lengyelországban a német kisebbség államilag támogatott anyanyelvi oktatását. Az így megtakarított pénzt Varsó a németországi lengyel kisebbség nyelvoktatására szánja.

Az oktatási minisztérium közleménye szerint az eredetileg tervezett 240 millió zlotyból  csaknem 19 milliárd forintnyi zloty megközelítőleg 15,5 milliárd forintnyi zlotyra) faragták le a németajkúak anyanyelvi oktatására szánt összeget.

Az így nyert 40 millió zlotyt csaknem 3 milliárd forintnyi összeget teljes egészében a németországi lengyel kisebbség anyanyelvű oktatására szánják – áll a közleményben. A dokumentumban aránytalannak találják azt, ahogyan a kisebbségi anyanyelvi oktatás terén a német és a lengyel fél megvalósítja az 1991-ben a jószomszédi viszonyról és a baráti együttműködésről szóló államközi szerződést.

Kiemelik, hogy Berlin nem biztosítja szövetségi szinten a lengyel nyelv oktatásának megszervezését és finanszírozását. A lengyel családokból származó diákok ugyanis csak egyes német tartományokban részesülhetnek a helyi hatóságok által támogatott anyanyelvi oktatásban.

Németországban jelenleg körülbelül 1,5-2 millió főt számláló lengyel közösség él, amely hivatalosan nem élvezi a kisebbség státuszát. A németországi lengyeleket az 1939 szeptemberében, Lengyelország megtámadása után kiadott német dekrétumok alapján fosztották meg a kisebbségi státusztól.

A mai németországi lengyel közösség próbálja feleleveníteni a második világháború előtti, mintegy 1 millió fős őslakos lengyel kisebbséget képviselő szervezet, a Rodlo hagyományát. A Rodlo vezetőinek többségét a háborúban a náci német koncentrációs táborokban meggyilkolták, a szervezet sok tagját pedig a németek a keleti frontra vezényelték, ahonnan soha nem tértek vissza.

1945 után Lengyelország határait a nagyhatalmak nyugati irányba tolták; Németország keleti területeit Lengyelországhoz, Lengyelország több mint felét pedig a Szovjetunióhoz csatolták. A németországi lengyel közösség ezt követően a kettős identitású sziléziai lakosok áttelepülésével, később a lengyel politikai és gazdasági emigrációval is bővült.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink