Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Férfias számok – így állnak a magyarok

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

Egy férfi életének legfontosabb pillanatai, mint a megházasodás vagy a nyugdíjba vonulás egyéni szinten fontos mérföldkövek, nemzetközi összehasonlításban azonban már a földrajzi, kulturális környezet is erősen alakítja ezeket.

A Manual férfiak egészségével foglalkozó brit szervezet kutatása 35 ország, köztük Magyarország férfiainak legfontosabb statisztikai adatait vetette össze. Eszerint egy férfi élete során átlagosan 9,3 partnerrel létesít szexuális kapcsolatot; a török férfiak “vezetnek” 14,5 partnerrel, a statisztika másik végén India és Kína áll 3-3 partnerrel, míg hazánk a középmezőny alján foglal helyet: egy magyar férfinak élete során átlagosan 6,6 szexpartnere van. Európában már konzervatívnak számítunk, csak a portugál, a német és a szlovák férfiak szexelnek kevesebb partnerrel. Persze nem a partnerek számától függ, ki mennyire elégedett a szexuális életével – lehet valaki boldog egy életen át egy társsal is.

A világon legfiatalabb szexuálisan aktív férfiak Izlandon élnek, ami talán meglepetés, de az országban 15 év a beleegyezés határa is, míg Malajziában 23 évesen vesztik el a szüzességüket.  A magyar férfiak ebben középen állnak, 17 évesen kezdve a szexuális életet. Abban is a világátlaghoz igazodunk, hogy 32,4 évesen lépünk házasságra. A leghosszabb időt, több mint 21 évet szingliként az ausztrálok töltik, míg Indiában csupán három évet várnak a nősüléssel, de Kínában és Oroszországban is még a húszas éveikben megállapodnak a férfiak. A legtöbb férfi a lakodalma után még 44 évig él, ami az afrikai országokban kevesebb, mert alacsonyabb a várható élettartam, ezzel szemben több mint ötven házas év adatik a férfiaknak Japánban és Kanadában – ha el nem válnak.

A férfi nyugdíjkorhatár jelenleg Malajziában és Törökországban a legalacsonyabb, 60 év, míg legtovább – 67 éves korukig – az olasz, a görög és az izlandi férfiak dolgoznak. Magyarországon most 64,5 év a nyugdíjkorhatár, de a férfiak várható élettartama 72,9 év, tehát a magyar férfiak kevesebb mint 9 évet tölthetnek életükből a jól megérdemelt pihenéssel, míg a svéd vagy a norvég társaik közel húsz évet. Ezek a számok a jövőben változhatnak, miután egyre fontosabb még hosszabban a munkaerőpiacon tartani a férfiakat, akik ráadásul fizikailag és mentálisan is sokkal fittebbek, mint apáik és nagyapáik.

Legnépszerűbb cikkeink