Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Műfenyő vagy igazi?

Létrehozva:

Fenyővásár Nyíregyházán, a Korányi Frigyes úti piacon 2020. december 22-én. | Fotó: MTI / Balázs Attila

Megkérdeztük a Humusz Szövetséget, hogyan válasszunk környezettudatosan karácsonyfát. 

A karácsony amellett, hogy a keresztény világ legmeghittebb ünnepe, a mértéktelen fogyasztás és pazarlás időszaka is. 

Évek óta vitákat gerjeszt a műfenyő és az igazi fenyőfa kérdése. Merza Péter, a Humusz Szövetség alelnöke úgy látja, a leginkább környezettudatos olyan alternatív megoldást keresni, ami nem jár pazarlással, ami tartós, esetleg maradékanyagok felhasználásával készült. Természetesen ízlésekkel kár lenne vitatkozni: vannak, akik ragaszkodnak az igazi fenyőhöz, nekik beválhatnak a földlabdás, elültethető fák, felhívva a figyelmet a körültekintő, szakszerű bánásmódra, mivel a fenyő nem bírja sokáig a lakásban. Mint mondja, ma már vágott fenyőből is elérhetők fenntartható, környezetbarát forrásból származók is.

„Nagyjából egy emberöltőnyi év és használat kell ahhoz, hogy egy műfenyő kisebb ökológiai lábnyomra tegyen szert, mint valódi társai” – állítja a szakember. Hozzáteszi, ehhez tudni kell, hogy mivel hasonlítjuk össze: trágyázott, vegyszerezett faiskolából jön-e az igazi fenyő, esetleg olyan termőterületről, ahol nem őshonos, a talaj és klíma nem ideális és ezt vegyszerekkel kompenzálják. Felvetődhet a probléma, hogy az ültetvények területigénye csökkenti az adott táj eredeti biodiverzitását, hasznosságát, vagy északi országból szállítják több százezer kilométeren keresztül, és sérülhet az eredeti élőhely. Az viszont bizonyos, hogy az elszáradt karácsonyfa akár a komposztban is hasznosulhat később, aprítéka mulcsnak is kiváló. Merza Péter felhívta a figyelmet: ha nem ragaszkodunk sem az igazi fenyőhöz, sem a műanyaghoz, akkor kreatívan megalkothatjuk saját, egyedi alternatív karácsonyfánkat valamilyen maradék anyagból, vagy akár hulladékból. Mint mondta, „mesés karácsonyfák készülhetnek faágakból, könyvekből, sílécekből, kartonpapírból vagy gyermekek rajzaiból”.

A szakember az égősorokkal kapcsolatban is mértékletességre intett: a túlzott világítás egyrészt energiaigényes, amelynek következtében növekszik a háztartásaink karbonlábnyoma, másrészt a fényszennyezéshez is hozzájárul. Helyette környezetbarát mécseseket, gyertyákat javasolt.

Tévhit tehát, hogy a műfenyő automatikusan környezetbarátabb valódi társainál, itt is a körültekintés a lényeg. Lehet fenntartható a műfenyő is, ha a megfelelő ideig használjuk, és a valódi fenyőfáknál is figyelhetünk a környezetbarát feltételekre.

Pelva Csenge

Legnépszerűbb cikkeink