Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ma szavaznak Völner mentelmi jogáról

Létrehozva:

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A parlament várhatóan ma délután szavaz a felfüggesztéséről.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága egyhangúlag javasolja Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkára mentelmi jogának felfüggesztését – közölte Hargitai János (KDNP) a testület elnöke.

A Legfőbb Ügyészség részleteket közölt az Országgyűlés Mentelmi bizottságával arról, hogy pontosan miért kéri a vesztegetés elfogadásával gyanúsított a korábban államtitkári pozíciójáról lemondott Völner Pál mentelmi jogát.
A Polt Péter vezette vádhatóság azt írta, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke – a letartóztatásban lévő Schadl György – 2017. augusztusát megelőzően, korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pál államtitkárral.

Az ügyészség szerint a Kar elnöke a korrupciós kapcsolat keretében jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt, alkalmanként 2-5 millió forintot, összesen 83 millió forintot adott az államtitkárnak. Tette ezt  annak érdekében, hogy Völner Pál a végrehajtásról szóló törvényben meghatározott törvényes jogait a Kar elnöke érdekeinek megfelelően gyakorolja, így államtitkárként és miniszterhelyettesként, ebből fakadó hivatali pozícióját és tekintélyét az Igazságügyi Minisztériumban dolgozó hivatalos személyeknél felhasználva elérje, hogy azokat a személyeket nevezzék ki végrehajtónak, akiket informálisan a Kar elnöke támogatott. Völner Pál hivatali ismeretségeit, hivatali pozícióját és abból fakadó befolyását felhasználva, hivatalos személyeknél eljárva közreműködött olyan ügyek intézésében, amelyek nem tartoztak hivatali hatáskörébe.

A Legfőbb Ügyészség szerint a Kar elnöke a rendszeres jogtalan előnyt nem kizárólag konkrét ügyekben nyújtott segítségéért, hanem folyamatos rendelkezésre állása érdekében, lényegében fizetésként adta Völner Pálnak.

Az ügyészségi dokumentum szerint a Kar elnöke és Völner a fentieknek megfelelően olyan kapcsolatot alakítottak ki egymással, amelynek során hivatali időben, vagy hivatali időn kívül találkozókat bonyolítottak egymással, jellemzően éttermekben, valamint többször találkoztak az utcán Völner Pál gépjárműve mellett. Ezeken a találkozókon adta át a Kar elnöke Völner Pálnak a végrehajtói osztalékokból befolyt jogtalan előnyt, amely pénzátadásokra jellemzően konspirált módon került sor.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink