Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A kormány el is veheti a benzinkutakat

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Mától 480 forintban rögzítik a 95-ös oktánszámú benzin és a dízel literenkénti árát.

Hárommillió forintos bírságot is kaphat az üzemeltető, aki nem tartja be a kormány új előírásait.

A részletek szombat este jelentek meg a Magyar Közlönyben. Eszerint a kutaknak kötelező nyitva lenniük, nem zárhatnak be maguktól. Akkor viszont kötelező üzemszünetet tartaniuk, ha két napnál hosszabb ideig nem árulják a megjelölt üzemanyagokat.

A közlöny így fogalmaz: „köteles üzemszünetet hirdetni az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője, ha a fogyasztókat az Árrendelet szerinti termékekkel kiszolgálni 7 napon belül nyitvatartási idejében összesen 48 órán keresztül nem tudja. Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője más okból üzemszünetet nem hirdethet”

Üzemszünet közben a kutakon más kereskedelmi tevékenységet sem lehet folytatni, és a rövidebb ideig sem lehet nyitva a szokásosnál. Az a kút, amelyik nem tartja be az előírásokat, szankciókra számíthat: bírságot kaphat 100 ezer forinttól 3 millió forintig terjedően, fellebbezni nem lehet ez ellen. Ismételt jogsértés esetén akár fél évre is eltilthatják az üzemeltetőt a saját benzinkútjának üzemeltetésétől.

Ha az üzemeltetőt eltiltják a kúttól, akkor az adott benzinkút üzemeltetésére helyette kijelölnek „az érintett üzemanyagtöltő állomás 30 kilométeres vonzáskörzetében lévő, a lakosság igényeinek kielégítésére alkalmas nyilvántartott szolgáltatót”. Ezzel pedig az épület és a tárgyi eszközök is ideiglenesen az újonnan kijelölt szolgáltatóhoz kerülnek, és árulhatja is a kúton található árukészletet. Ha valamilyen kár keletkezik, akkor azt ő állja. A benzinkutak üzemeltetői írásban jelentkezhetnek arra a feladatra, hogy ideiglenesen átveszik más kutak üzemeltetését, ha arra szükség lesz.

Legnépszerűbb cikkeink