Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Covidon átesett önkénteseket vizsgálnának

Létrehozva:

A Fővárosi Önkormányzat antitest-szint vizsgálata a Városház Parkban 2021.július 5-én. | Fotó: Dimény András

Az ELKH Természettudományi Kutatóközpont és Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet komplex egészségügyi  ellenőrzésre várja a Covidon átesett 18 és 75 év közöttieket.

A kutatók a fertőzés maradványtüneteit, agyi működésre gyakorolt hatását vizsgálják.

Bár a koronavírus-fertőzés által okozott Covid-19 elsősorban légúti betegség, már régóta tudjuk, hogy egy sor másik szervet is komolyan érinthet. Az is közismert már, hogy a betegségnek az akut szakaszon túli, hosszú távú hatásai is lehetnek, elég csak a hosszú vagy poszt-Covid néven ismert tünetegyüttesre gondolni – írja a Telex.

A Covid-19 egyik ilyen, légúti tüneteken túlmutató hatása az agyműködést érinti. Az Alzheimer’s Disease International nevű szövetség már jelezte is, hogy a járvány a demenciában szenvedők számának globális növekedéséhez vezethet, mert a koronavírus-fertőzés növelheti a demencia kialakulásának valószínűségét, és előbbre hozhatja a tünetek megjelenését.

Ezért is különösen fontos a Covid-19 és az agyi egészség kapcsolatának alaposabb vizsgálata. Ebben pedig most mindenki segíthet, aki átesett már a Covidon.

Az ELKH Természettudományi Kutatóközpont és Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet ugyanis épp ilyen vizsgálatra várja a 18 és 75 év közöttiek jelentkezését. Az általuk vezetett kutatás célja „az élethosszon át változó agyi működés és az időskori szellemi hanyatlás vizsgálata, különös tekintettel a Covid-19 okozta idegrendszeri zavarokra és maradványtünetekre, valamint azok agyi öregedésre gyakorolt hatására” – olvasható a felhívásukban.

A jelentkezőkre az alábbi vizsgálatok várnak: MRI, ambuláns szakorvosi neurológiai vizsgálat, alvási EEG, életmódkérdőívek, emlékezeti tesztek és vérvétel.

Aki részt venne a kutatásban, az mri.akk@ttk.hu emailcímen jelentkezhet.

Legnépszerűbb cikkeink