Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Megújul a Ganz

Létrehozva:

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény
A megújuló műemlék galériaszintjének látványterve | Fotó: Közlekedési Múzeum / CÉH

Az épület modernizálási tervei megkapták a szükséges engedélyeket, közölte Vitézy Dávid.

„Végre megkezdődhet Magyarország egyik kiemelkedő ipari műemlékének, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény épületének komplex megújítása, október elsején az épület modernizálásának tervei ugyanis megkapták a szükséges engedélyeket!” – írja bejegyzésében Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ igazgatója.

Vitézy kedden tervbemutató bejárást tartott Fürjes Balázs államtitkárral és Őrsi Gergely II. kerületi polgármesterrel közösen. A beruházást egyébként a Közlekedési Múzeum fogja irányítani és felügyelni, amelynek megbízott főigazgatója szintén Vitézy. Az öntödei gyűjtemény az egykori Ganz gyárban kapott helyet, amely Buda első ipari műemlékké nyilvánított épülete. „A tervek elkészültével és az engedélyek birtokában a kivitelezési tendert 2022 elején tervezzük kiírni a 160 éves öntöde méltó felújítására, megmentésére” – tette hozzá az igazgató közösségi oldalán. 

Szerinte az épület minden műemléki elemét meg fogják majd őrizni, és ahol kell, ott felújítják. A főigazgató azt is írta, hogy a munkálatok során egy mai igényeknek megfelelő, új konferencia- és rendezvénytérrel gazdagodik az épület, valamint a múzeumkert is megújul és megnyílik a nagyközönség számára is, ezzel új, zöld közösségi tér jöhet létre. „Az épületben az eddigi öntészeti kiállítást is új, szélesebb ipartörténeti kitekintésű tárlattal egészítjük majd ki, kiemelt figyelmet fordítva a magyar ipar aranykorának, illetve a Ganz Ábrahám örökségnek a bemutatására” – zárta posztját Vitézy.

Az Öntödei Gyűjtemény az egykori Ganz gyár, a magyar ipar zászlóshajójának egyik legrégebbi, máig fennmaradt épületében kapott helyet. Az épületet Ganz Ábrahám építtette 1858-1862 között és 1964-ig a vasúti kerekek gyártásában is fontos szerepet betöltő kéregöntödeként üzemelt. Közép-Európa első öntészeti múzeumaként 1969-ben nyitotta meg kapuit, majd Buda első ipari műemlékévé nyilvánították.

Legnépszerűbb cikkeink