Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kiadó Micimackó kuckója

Létrehozva:

A kiadó mackó-kuckó | Fotó: Airbnb

Ha gyerekkori álma volt, hogy úgy éljen, mint Micimackó a Százholdas Pagonyban, szeptemberben két napra megteheti.

Kiadják az eredeti helyszínen épített „BearBnB” fatörzsházat, így ünnepelve az A. A. Milne-regény születésének 95. évfordulóját.

A Londontól 60 kilométerre délre, a regényeket is ihlető kelet-sussexi Ashdown erdőben kiadó mackókuckó főbérlője Kim Raymond illusztrátor, aki 30 éve rajzolja a Disney stúdiónak Micimackó kalandjait. „Micimackó kuckója egyedülálló élményt nyújt, életre kelti a regények varázsát a rajongók számára, és tisztelgés a mű előtt, ami 95 éven át oly sokat jelentett olvasók ezreinek” – írja az Airbnb-re feltett hirdetésében. Az egyszobás apartmant egy igazi fatörzs belsejében alakították ki Ernest Shepard, a regény első illusztrátorának rajzai alapján, amik a lakályos berendezést is inspirálták. Ajtaja fölött ott az aranybetűs „Sanders úr” (Karinthy Frigyes fordításában Kovács János) névtábla, és a konyhaszekrényében mézesbödönök lapulnak. A vendégek édes-mézes vacsorát is kapnak, miután körbejárták az eredeti Százholdas Pagonyt, ahol akár még Róbert Gidával, Malackával, Kangával és Zsebibabával is találkozhatnak, vagy követhetik a vadonban az Ellenséges Fenevadak (avagy a menyétek) lábnyomait.

Összesen négyen férnek el a kuckóban, aminek különös házirendje van: tilos a mézesbödönökbe nyúlkálni, Zelefántot a házba beengedni, és kötelező naponta többször szunyókálni. Este 11 körül pedig ajánlott egy kis nassolás, hogy a vendégek tökéletesen átéljék, mit jelent a medveség, Medveczky Medve uraság szellemiségében. A szállás ára 40 ezer forint egy éjszakára, és mivel biztosan túljelentkezés lesz, a kiadó dönti el, kit választ a csakis angliai jelentkezők közül a kizárólag szeptember 24-25-én átélhető kalandra.

A Micimackó minden idők egyik legsikeresebb regénye, számos nyelvre lefordították, még latinra és eszperantóra is. Szereplőit Milne kisfia, Christopher Robin (magyarul Róbert Gida) és plüssállatai inspirálták, ezek a mai napig láthatók kiállítva a New York-i közkönyvtárban – Zsebibabát kivéve, akit gazdája még 1930-ban, egy kiránduláson elvesztett. Milne fia azonban nem örült az ismertségnek, mert osztálytársai a regényből vett idézetekkel csúfolták, neki kellett válaszolnia a rajongói levelekre és könyvbemutatókra járni édesapjával, akit felnőttkorában azzal vádolt, hogy kihasználta őt, csakhogy az irodalmi ranglétrán feljebb jusson.

Legnépszerűbb cikkeink