Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Trumpot el kellett zárni az atomtól

Létrehozva:

Fotó: EyePress / AFP

Könyvet írtak a volt elnök utolsó hivatali napjairól.

Hamarosan megjelenik a Watergate-botránnyal hírnevet szerző, azóta is az egyik legtekintélyesebb politikai tényfeltáró újságírónak számító Bob Woodward és társa, Robert Costa Veszély című könyve, ami a Trump-elnökség végnapjairól szól. A könyvből kiszivárgott részletekból máris kisebb botrány lett az Egyesült Államokban.

Mike Milley tábornok, az amerikai fegyveres erők vezérkari főnöke ugyanis a Capitolium ostroma után úgy érezte, a hadsereg nem bízhat Trumpban, ezért ki kellett találnia valamit, hogy még hivatalban lévő elnök nehogy meggondolatlanul háborút indítson. Milley attól tartott, hogy az elnök megőrült, mert Donald Trump vég nélkül a választási csalásról adott elő összeesküvés-elméleteket, és állítólag még legközelebbi tanácsadóival csak üvölteni tudott.

A CIA akkori főnöke szerint például felmerült egy Irán elleni katonai támadás terve is, hogy Trump a rendkívüli nemzetbiztonsági helyzetre hivatkozva a Fehér Házban maradhasson.

Milley két nappal azután, hogy a Trump által felheccelt tüntetők behatoltak a washingtoni törvényhozás épületébe, titkos gyűlést hívott össze a Pentagonba. A vezérkari főnök arra utasította a központi katonai parancsnokság tisztjeit, hogy csakis akkor teljesítsenek felsőbb parancsot katonai akció indítására, ha ő is jelen van. Az egyik jelenlévő szerint Milley ezután mindenkihez személyesen odament, mélyen a szemébe nézett, és így kérdezte meg, hogy érti-e a parancsot. A vezérkari főnök csak akkor nyugodott meg, amikor minden jelenlevő tiszt igennel válaszolt.

A vezérkari főnök állítólag annyira veszélyesnek találta a helyzetet, hogy titokban még kínai kollégájával is felvette a kapcsolatot, és biztosította őket, hogy nem szeretnének támadni, sőt ígéretet tett arra, ha ez mégis bekövetkezne, előre értesíteni fogja őket. Mindez természetesen Milley karrierjébe is kerülhet.

Donald Trump máris reagált a hírekre, a Newsmax konzervatív tévében árulásnak minősítette Milley tetteit, és leszögezte, soha nem állt szándékában megtámadni Kínát. Marco Rubio, a szenátus külügyi bizottságának tagja pedig felszólította Joe Biden elnököt, hogy a 2018-ban, még Trump által kinevezett katonatisztet azonnal menessze. 

Telex / HVG

Legnépszerűbb cikkeink