Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Minden idők legnagyobb egynapi új adósságkibocsátását végezte kedden az Államadósság Kezelő Központ

Létrehozva:

Az Államadósság Kezelő Központ (Ákk Zrt.) irodaháza a Csalogány és Medve utca sarkán a II. kerületben. | Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

A Portfolio adatai szerint keddi árfolyamon számolva 1258 milliárd forintnyi kötvényt bocsátottak ki.

A tízéves dollárkötvényből 2,25 milliárd dollárnyi ajánlatot, a harmincévesből pedig 2 milliárd dollárnyit fogadott el a nemzetközi kötvénykibocsátás keretében az ÁKK – írja a Portfolio. 

A tízéves amerikai államkötvény hozama jelenleg 1,29 százalék, így 100 bázispontos felárral ebből a papírból 2,29 százalékos hozam mellett vont be tíz évre forrást a magyar állam. A harmincéves amerikai kötvény hozama jelenleg 1,855 százalékos, ennél 150 bázispontos felárral 3,355 százalékos hozam mellett tudott harminc évre forrást bevonni.

Elemzők szerint a gigantikus összegnek csak egy részét kellett az elmaradó EU-s helyreállítási források miatt bevonni, a többi pénz adósság-előfinanszírozásra, illetve infrastruktúra-fejlesztésre, nyugdíjakra és oktatásra megy.

A helyreállítási alap csúszása miatt jókora devizakötvény-kibocsátást tett lehetővé az ÁKK, amire azért volt szükség, mert lehetséges, hogy az Európai Uniótól várható helyreállítási alap előleg kifizetése megcsúszik az Európai Bizottság és a kormány vitája miatt.

Amikor kiderült, hogy az Európai Bizottság nem fogadja el a magyar helyreállítási tervet, így jó eséllyel csúszni fog a kifizetés, a kormány is arról beszélt: a pályázatok ettől még a tervezett időben ki lesznek írva, az ország saját költségvetési forrásokból és piaci finanszírozással teremti elő a kellő összeget, ameddig nem kerül pont az ügy végére az EU-val – teszi hozzá a Telex.

A könnyed hitelfelvétel abból a szempontból pikáns, hogy a kormány előzőleg arra hivatkozva nem kérte ez RRF hitelrészét (3300 milliárd forintnak megfelelő összeget), hogy nem akar még jobban eladósodni. Az alapból kapható vissza nem térítendő támogatás első adagja már szeptember folyamán megérkezett volna, ha átmegy a magyar terv a Bizottságon.

Legnépszerűbb cikkeink