Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Mire figyeljünk okostelefon-használat során? (x)

Létrehozva:

Az okostelefon a mai kor embere számára olyan természetes kiegészítő, mely egykor a karóra volt. A különbség azonban annyi, hogy a telefonon keresztül tulajdonképpen az egész világ a zsebünkben van. Bármikor informálódhatunk a világhálóról, vásárolhatunk, intézhetjük ügyeinket, vagy válaszolhatunk azonnal a megrendelőktől, ügyfelektől, főnököktől érkező email-ekre.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy jelentősen megkönnyítette az életet a korszerű kis készülék, melyből akár már közel egymilliós tételért is találhatunk a kínálatban. De vajon mennyi kockázattal jár a telefonhasználat? Valós veszély a lehallgatás? Mire figyeljünk oda, ha szeretnénk adatainkat, jelszavainkat biztonságban tudni? Cikkünkben ilyen témáknak járunk utána.

 

Bejövő hívások: külföldi és ismeretlen számok

 

Valószínűleg mindenki találkozott már olyan külföldről érkező hívással, aminek láttán csak azon gondolkodott, miért hívnak bennünket egy távoli országból, ahol ráadásul ismerősünk sincsen. Mivel az okostelefon kiírja a hívó ország nevét, így nem nehéz megállapítani, hogy honnan érkezik a hívás.

 

A legtöbben nem veszik fel az ilyen hívásokat, s tegyük hozzá, teszik ez nagyon jól. A világhálón utána olvasva olyan információkat találhatunk, melyek szerint ezek a hívások adathalász jelleggel érkeznek, megcsapolhatják telefonszámlánkat, de akár a telefonon tárolt jelszavakat is ellophatják. Ez utóbbi egyébként az applikációk és az érkező linkek kapcsán is mindenképpen figyelmet érdemel.

 

Az ismeretlen számokat senki nem szereti. Elvárható, hogy ha már hív valaki, akkor azt ne titkos számról tegye. Ez már csak a visszahívási opció miatt is lényegesnek bizonyulna. Az pedig már további kérdéseket vet fel, hogy mi értelme van annak, ha közintézmények esetében is titkosított számmal találkozunk. A Telefonszám tudakozó szerint a kijelzett számoknak akár utána is lehet nézni a telefonszolgáltatók oldalán, ahol név vagy szám alapján egyaránt kereshetünk. Sőt! Vannak olyan applikációk is, melyek a titkos számok feltérképezésében nyújthatnak segítséget.

 

Gyanús, kéretlen linkek? Ne kattints!

 

Nem csak az okostelefon használata közben, hanem egyébként, laptop vagy asztali PC kapcsán sem javasolt olyan linkekre kattintani, melyek gyanúsak, kéretlenek. Ha várunk valakitől üzenetet, benne linkkel, akkor minden további nélkül megnyithatjuk azt. Tény viszont, hogy az ismeretlen eredetűek sokszor adathalász jelleggel érkeznek, vagy olyan kémprogramokat telepítenek az eszközre, melyek jelszavainkat pillanatok alatt idegen kézbe adják. Az így feltört fiókok jelensége nem ismeretlen a mai kor embere számára.

 

Hasonlóképpen sokat hallani napjainkban a lehallgatásról, így ha gyakran megszakad a vonal, vagy visszhangozva hallja magát az ember a vonalban, akkor nem túlzás gyanakodni. Persze más a helyzet, ha autóban ülve, kihangosítva beszélünk, hiszen ilyenkor a visszhang előfordulhat. Alapesetben viszont nem árt gyanakodni.

 

Az idő az igazi érték!

 

S ezúttal nem a percdíjakról vagy az elhasznált MB-okról beszélünk. Az idő, amit az okostelefon nyomkodásával töltünk, rendszerint máshonnan vesz el értékes perceket, órákat. Célszerű megfontolni, hogy valóban szükséges-e naponta ötvenszer átgörgetni a közösségi oldalakat, vagy mi haszna van az életünk minden mozzanatát megosztani azokon. A privát szféra megőrzése, és a szeretteinkre fordított idő különleges értékkel bírnak napjainkban, s megéri azokra vigyázni.

Legnépszerűbb cikkeink