Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Megújul a horroralagút

Létrehozva:

Augusztus 23-án lezárják a Bajza és a Bulcsú utca közötti, vasúti sínek alatt vezető alagutat. A lehangoló állapotban lévő és balesetveszélyes aluljárót ősszel felújítva adják vissza a gyalogos és kerékpáros forgalomnak.

A bonyolult tulajdoni és fenntartói viszonyok (Terézváros mellett a MÁV, a XIII. kerület, valamint a főváros is érdekelt) miatt a VI. kerület új vezetése 2020-ban a kezébe vette a sürgető felújítás koordinálását és ennek eredményeképpen 2021. augusztus 23-án megkezdődnek a munkálatok a gyalogos alagútban – adja hírül Terézváros önkormányzatának oldala.

A vasúti sínek alatt vezető gyalogos aluljáró eddig leromlott állapotú, az el nem különített kerékpáros forgalom miatt veszélyes, és korábban még takarítatlan is volt.

A boltíves alagút akár műemlék is lehetne, hiszen 1874-ben – a Nyugati pályaudvarral egy időben – építették a síneken való átjárás megakadályozására.

Az Angyalföldön sokáig csak tunnelként emlegetett műtárgy több mint egy évszázada kedvelt a bűnözők körében.

Amint a 24.hu várostörténeti cikke bemutatja: „A szűk, nagy esőzések esetén vízben álló tunnel tökéletes lehetőséget adott a tolvajoknak és fegyveres rablóknak, akik az elmúlt harminc évben sem maradtak távol: 1993 augusztusában egy háromfős csoport két óra alatt öt rablást próbált meg abszolválni.”

A felújítás során elbontják és újjáépítik a világítást, rendbe hozzák az aluljáró teljes belső felületét és a külső homlokzatokat, az alatta húzódó közműárkot felszámolják és az eddigi, balesetveszélyes lemezburkolatot kicserélik. Az alagút mostantól kerékpárosbarát lesz, ami biztosítja a biztonságos gyalogosközlekedést is – írja az önkormányzat oldala.

A munkálatok több hónapot vesznek igénybe, az aluljáró várhatóan egész ősszel le lesz zárva. A lezárás alatt természetesen a bringásoknak is kerülniük kell majd. A Magyar Kerékpárosklub ajánlása szerint a Dózsa György úti aluljárót érdemes használni ebben az időszakban.

tl

(Kiemelt kép: TUBA ZOLTÁN – TERÉZVÁROS-KEPSZERK.HU)

Legnépszerűbb cikkeink