Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Érkezhetnek a magyarok

Létrehozva:

Az utolsó információk szerint tegnap este már gépen volt az Afganisztánban ragadt magyarok egy csoportja, és csak azt várták, hogy felszabadítsák előttük a kifutót. A magyarok másik csoportjáért pedig már úton volt egy másik teherszállító repülőgép.

A külügy vasárnap még azt állította, hogy nem tartózkodik magyar állampolgár Afganisztánban. később aztán kiderült, hogy 26 magyar várja a kabuli repülőtéren, hogy kimenekítsék őket. A 26 magyar állítólag a holland nagykövetség őrzésében vett részt.

Az ATV-nek nyilatkozott az egyikük volt párja, az ő elmondása szerint a magyarok közül a legtöbben exhonvédok, akik egy magáncég alkalmazásában fegyveres őrként védték a nagykövetséget. Őket a britek szállítják haza.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kedd délután közölte, hogy további, Afganisztánban rekedt magyarok is jelentkeztek.

„Ahogy minden válsághelyzetben lenni szokott, a külföldön rekedt magyar állampolgárok jelentkezése folyamatos, az adatok napról napra változnak” – írták a közleményükben.

„Velük is folyamatos a kapcsolattartás, számukat és kihozataluknak pontos részleteit biztonsági okokra való tekintettel nem hozhatjuk nyilvánosságra” – közölte a külügy.

Annyit lehetett még tudni lapzártánkig, hogy a holland védelmi tárca a NATO keretében kedden két C-17-es szállítógépet indított el a pápai légibázisról.

A Magyar Hang cikke szerint a kettő közül csak az egyik gép tudott landolni a kabuli nemzetközi repülőtéren, ahol még mindig rengeteg a civil.

A repülőgép ma hajnalban 40 emberrel a fedélzetén felszállt, ám hogy kiket szállítanak vele, azt egyelőre nem lehet tudni. Ahogy az oldal a holland védelmi tárca portáljára hivatkozva írta, a gép fedélzetén sem holland, sem afgán állampolgár sincs.

A kabuli nemzetközi repülőtéren már vasárnap este óta hatalmas káosz van, miután a tálib lázadók minden előzetes várakozásnál gyorsabban, harc nélkül behatoltak az afgán fővárosba.

Hétfőn aztán megint több száz, Afganisztánból menekülni próbáló civil rohanta meg a repülőgépeket, akiket az amerikai csapatok azzal próbáltak megfékezni, hogy a levegőbe lőttek. A káoszban legalább öten életüket vesztették.

Az elkeseredett tömegből többen úgy próbáltak menekülni, hogy a futóművekre kapaszkodtak. Az amerikai légierő kedden is arról számolt be, hogy emberi maradványokat találtak az afgán fővárosból felszállt C–17-es katonai gép futóműházában, írta meg az MTI.

Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója magyar idő szerint ma hajnalban közölte, hogy a tálibok beleegyeztek abba, hogy biztonságos elvonulást engedélyeznek Afganisztánból az amerikaiak által irányított kimenekítéshez csatlakozni igyekvő civileknek.

atv/magyar hang/mti/aradi péter

(Kiemelt kép: WAKIL KOHSAR – AFP)

Legnépszerűbb cikkeink