Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A Nyugati pályaudvar mellé költözhetnek az oroszlánok

Létrehozva:

Forrás: MTI/Kallos Bea

Sokkoló látvány lesz a cirkuszművészeti központ Soproni Tamás szerint.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Liget-projekt részeként megépülő Magyar Cirkuszművészeti Központ építését a Nyugati pályaudvar melletti egykori vasúti területen egy friss kormányrendelet, ami hatályon kívül helyezte a kerületi önkormányzat által elrendelt változtatási tilalmat  – írta a Népszava.

Az Eiffel tér–vasúti pálya–Ferdinánd híd–Podmaniczky utca határolta területen lévő tucatnyi ingatlanon megvalósuló beruházás engedélyezésekor

  • nincs helye településképi eljárásnak,
  • nincs szükség tervpályázatra,
  • régészeti dokumentáció készítésére,
  • figyelmen kívül lehet hagyni a területfejlesztésre vonatkozó koncepciót,
  • valamint a hatályos építési rendeletet.

A terület 80 százaléka beépíthető. Az engedélyek kiadásának határideje – beleértve a környezetvédelmi, közegészségügyi és örökségvédelmi eljárásokat is – mindössze 15 nap. 

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere a lapnak úgy nyilatkozott, „brutális túlépítésre ad engedélyt a kormányrendelet. Ha a létesítmény valóban kitölti a kabinet által engedélyezett teret, az

sokkoló látvány lesz”.

Bár ő már annak is örül, hogy nem stadion épül, amiatt is kapott levelet a Dózsa György úton lakóktól, hogy “zavarja őket az állatkerti oroszlánok bőgése. Itt pedig sokkal közelebb lennének az állatok kifutói a lakóházakhoz”.

A Népszava úgy tudja, a kormányon belül is voltak ellenzői, hogy a Nyugati mellé kerüljön az cirkuszközpont és az artistaképző, de nem találtak jobb helyet.

 

Legnépszerűbb cikkeink