Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Örömünnep helyett tüntetés

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

Több demonstráció és kevesebb öröm jellemezte a 26. Budapest Pride felvonulást.

A rendezvényt uralta az aktuálpolitka, és idén rekordot döntött a résztvevők száma is.

Több tízezer ember gyűlt össze a budapesti Madách Imre téren szombat délután három órára, hogy együtt vonuljanak a Pride-menettel. Az idei felvonulás más volt, mint a többi. Bár a tömeget ellepték a „Szeretlek, támogatlak, elfogadlak” hangvételű üzenetek, de már a gyülekező alatt egyértelmű volt, a 26. Budapest Pride Felvonulást az aktuálpolitika fogja uralni. „Ha a négy fal között csinálom, Viktor akkor is nézi”, „Ez egy unalmas disztópia” – állt a táblákon, majd egy Gulyás Gergelyt ábrázoló „Veletek sétálok” feliratú is felbukkant a tömegben.

Kevéssel fél négy előtt aztán megszólalt a Queen Don’t Stop Me Now száma, és megindult a menet. Voltak, akik táncolva és énekelve vonultak, de a többség visszafogottan, beszélgetve haladt. „Más az idei Pride, mint a korábbiak” – mondta egy résztvevő. – „Ha egy szóban kellene leírnom az eddigi felvonulásokat, az az örömünnep lenne. A mostani inkább tüntetés.”

A tömegből sokan most először mentek el a Pride-ra. Több résztvevő úgy látta, soha annyi heteroszexuális és kisgyerekes család nem jelent meg a rendezvényen, mint idén. A gyerekek ujjongva mutogattak a vicces jelmezekre és táblákra. A rendőröket meglátva aztán az egyik kisfiú azt kérdezte a szüleitől: „Őket Orbán Viktor küldte? Most haza kell mennünk?” Az édesanya később elmondta, azért jöttek, mert a testvére homoszexuális, és szeretné, ha a gyerekei tudnák, hogy ezzel nincs semmi baj.

A menet eleje úgy fél ötkor ért a Tabánhoz, a Pride végállomására. A beszédeket Lang Györgyi konferálta fel, a szervezők pedig elmondták, hogy idén rekordot döntött a Pride: 30 ezren vonultak együtt. A két legütősebb felszólalás Vladimir Luxuriáé, az első transznemű olasz politikusé és Hegedűs Emett 17 éves transz fiúé volt. „A nevem Vladimir, de ne aggódjanak, nem Putyin” – kezdte a politikus, majd üzent a miniszterelnöknek: „A fiatalok nem kapják el a transzneműséget, ha hallanak róla”. Hegedűs Emett pedig azokról a nehézségekről beszélt, amelyeket a születési neme és a 33. paragrafus miatt kellett átélnie. 

A felszólalók között volt még Szél Bernadett, országgyűlési képviselő, Vay Blanka Prizma-tag, Hegedűs Máté LMBTQ-aktivista és Karácsony Gergely főpolgármester is. A beszédeik után Lang Györgyi bejelentette, jöhet a buli, és meg is szólalt az örökzöld dal: Az éjjel soha nem érhet véget…

Legnépszerűbb cikkeink