Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Eddig főleg a vívóink remekelnek

Létrehozva:

Fotó: AFP / Mohd Rasfan

Összefoglaljuk a hétvége magyar vonatkozású eseményeit az olimpián.

Továbbra is remekelnek a magyar vívók

Szilágyi Áron harmadjára védte meg olimpiai címét, majd Siklósi Gergely ezüstérmes lett élete első olimpiáján. A nőknél Márton Anna a bronzéremért vívhat.

A Vasas vívója szombaton egész nap bámulatos teljesítményt nyújtott és a helyi idő szerint esti döntőben pedig parádés vívással 15-7-re múlta felül az olasz Luigi Samelét. Szilágyi a venezuelai José Quintero és az iráni Mojtaba Abedini 15-7-es legyőzésével kezdett, majd a negyeddöntőben az ugyancsak iráni Ali Pakdamant verte 15-6-ra, a legjobb négy között pedig a georgiai Sandro Bazadzét nagy küzdelemben, 15-13-ra.

Szilágyi Áronon kívül eddig négy nagyszerű elődjének sikerült megvédenie a címét férfi kardban, de egyéniben a triplázás eddig még senkinek nem jött össze.

Siklósi Gergely, a BHSE 23 éves, világranglista-vezető, világbajnoki címvédő vívója vasárnap, a helyi idő szerint esti döntőben némi meglepetésre 15-10-re kikapott a francia Romain Cannone-tól.

Siklósi egész nap felszabadultan vívott, a kínai Tung Csao 15-9-es, a marokkói Husszam Elkord és a címvédő dél-koreai Park Szang Jung 15-13-as legyőzése után az elődöntőben magabiztosan, 15-10-re verte az olasz Andrea Santarellit.

A döntő után Siklósi csalódottan gratulált ellenfelének, de edzője, Dancsházy-Nagy Tamás azonnal megölelte őt, jelezve, hogy a vereség ellenére nagy eredményt ért el.

„Nagyon szép lett volna, ha a vb-arany után olimpiai aranyat is nyerek, de így legalább marad motiváció, és nyomhatjuk tovább. Nagyon örülök az ezüstéremnek!” – nyilatkozott Siklósi a díjátadó után. 

A 2015-ben világbajnoki bronzérmes, sérült térddel versenyző Márton Anna a mindössze 18 éves, nemzetközi szinten szinte ismeretlen üzbég Zajnab Gyajibekovával csapott össze a negyeddöntőben és 15-11-re nyert, viszonylag simán. A BVSC-Zugló 26 éves

vívója az elődöntőben az orosz Sofya Velikaya-tól 15-8-ra kapott ki, így a bronzért vívhat

magyar idő szerint 12:50-től; a döntőt 13:45-től rendezik.

Márton Anna | Fotó: MTI / Illyés Tibor

Egy ötödik helyünk van a tatamin

A sportág szentélyeként emlegetett Nippon Budokan sportcsarnokban eddig egy pontszerző helyezést sikerült elérni a magyar dzsúdósoknak. 

Vasárnap az olimpiai újonc, Európa-bajnoki bronzérmes Pupp Réka a női cselgáncsozók 52 kilogrammos súlycsoportjában a címvédő, világ- és Európa-bajnok koszovói Majlinda Kelmendivel csapott össze, és óriási bravúrral, aranyponttal győzött. A nyolcaddöntőben az amerikai Angelica Delgado nem bírta ki a hosszabbításig Pupp ellen, a magyar versenyző karfeszítéssel győzött. A legjobb nyolc között már nem jött össze az újabb bravúr, a vb-bronzérmes svájci Fabienne Kocher megszakította a sikersorozatot, ami a vigaszágon aztán folytatódott: Pupp kiharcolta a bronzmérkőzés lehetőségét az Ázsia-bajnok dél-koreai Park Da Szol ellen egy rendkívül küzdelmes mérkőzésen, amelynek java része földharccal telt. A harmadik helyért ismét kemény ellenfél következett, Rio ezüstérmese, a tavalyi Európa-bajnok olasz Odette Giuffrida, akivel – mintegy keretbe foglalva tokiói szereplését – Pupp Réka ismét a hosszabbításig jutott. Ezúttal azonban sajnos vereség következett: Giuffrida ipponnal győzött.

Az első tatamira lépő magyar Csernoviczki Éva volt, szombaton. A negyedik olimpiáján szereplő, 34 éves versenyző a 16 közé jutásért az indai Likmabam ellen lépett tatamira, és leszorítással győzte le riválisát. A nyolcaddöntőben aztán a 2017-es világbajnok japán Tonaki Funa már túl nagy falat volt. 

Szintén nem járt sikerrel hétfőn Karakas Hedvig: Európa-bajnokunk az 57 kilogrammos súlycsoportban első mérkőzésén vereséget szenvedett a lengyel Julia Kowalczyktól, így helyezetlenül végzett.

 

Hősies vereség a franciáktól

A magyar női kézilabda-válogatott 30-29-es vereséget szenvedett a legutóbbi nyári játékokon ezüstérmes francia csapattól vasárnap. Van mire építeni a brazilok ellen.

A mérkőzés francia fölénnyel kezdődött, a magyarok csak a hatodik percben vették be először a rivális kapuját (4-1). Nem volt könnyű dolga Elek Gábor tanítványainak, de egyenlítettek, aztán a hatékony franciák hamarosan ismét előnybe kerültek. A félidő második felében a magyaroknak sikerült valamelyest féken tartani a riválist, sőt 23 perc után ismét egyenlő volt az állás (10-10). A franciák sem tétlenkedtek, a félidőt végül előnyben zárták (15-12).

Térfélcsere után két kapott gólra három magyar válasz is jött, de 10 perc után néggyel vezettek (22-18) a franciák. Elek Gábornak a legtöbbször a védekezéssel volt problémája,  az utolsó 10 perchez érkezve azonban a franciák előnye nem volt megnyugtató, Olivier Krumbholz szövetségi kapitány időt is kért (26-24). A magyarok jól tartották magukat, hatalmasat küzdöttek, de ez is csak arra volt elég, hogy csekély különbségű vereséget szenvedjenek.

„Volt, ami működött, és volt, ami nem, de azt gondolom, hogy ebből a meccsből erőt meríthetünk” – nyilatkozta Elek Gábor a mérkőzés után. Kovacsics Anikó szerint végig tartotta magát a magyar csapat. „El kell hinnünk, hogy igenis képesek vagyunk egy ilyen jó csapattal is felvenni a küzdelmet” – mondta a válogatott játékos.

A magyar együttes legközelebb kedden lép pályára Brazília legjobbjai ellen.

 

A női pólosok döntetlent játszottak, a férfiak kikaptak

A magyar női vízilabda-válogatott 10-10-es döntetlent játszott az orosz csapattal az első csoportmérkőzésén, férfi pólósainak egy góllal kikaptak Tokióban.

Az első negyed gólcsendjét Ivanova törte meg, erre Keszthelyi válaszolt. A negyed végén Leimeter váltott gólra egy ötméterest.

A második negyedben előbb Szilágyi találatára Karimova, Garádéra Timofejeva válaszolt. Ezután Szilágyi talált be, majd Illés négygólosra növelte a magyar előnyt. A nagyszünet előtt Prokofjeva faragott a különbségből.

A harmadik negyed orosz góllal indult, de Leimeter egyenlített. Az oroszok Prokofjeva második találatával ismét közelebb zárkóztak, a harmadik nyolc perc utolsó orosz akciója azonban emberelőnyös góllal zárult.

A záró játékrészben először Szücs talált a kapuba, de Prokofjeva a vége előtt egyenlített. Később Gyöngyössy lőtt gólt, erre Ivanova válaszolt, az utolsó gólt Prokofjeva lőtte, így döntetlennel zárult az összecsapás.

Az Európa-bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott 10-9-re kikapott Görögországtól első csoportmérkőzésén a tokiói olimpián.

A kezdés után Erdélyi Balázs lőtt a jobb felső sarokba, majd a volt ferencvárosi Fundulisz egyenlített. Ezután Angyal juttatta újra vezetéshez a csapatot. A görögök következő góljára Manhercz Krisztián válaszolt (3-2).

A második negyedben Angyal, majd Jansik Szilárd növelte az előnyt. A játékrész két görög góllal zárult (6-6). A harmadik negyedben Vlahopulosz  juttatta vezetéshez a görögöket, majd két góllal elhúztak. Ekkor Varga Dénes egyenlített. A másik oldalon Genidoniasz lőtt nagy gólt 8-9).

A záró negyed elején Erdélyi húzta a hálóba a labdát. A görögök lőtték az újabb gólt, 54 másodperccel a vége előtt a mieink az egyenlítésért támadhattak, de Manhercz lövését védte a kapus (9-10).

 

Úszóink pontszerző helyen

Verrasztó Dávid negyedik helyezést ért el a férfi 400 méteres vegyesúszásban, a címvédő Hosszú Katinka az ötödik, Mihályvári-Farkas Viktória a hatodik helyen végzett vasárnap női 400 méter vegyesen, férfi 4×100 méteres gyorsváltónk pedig ugyancsak ötödik lett a tokiói olimpián hétfőn.

Verrasztó Dávid vasárnap beragadt a rajtnál, majd a pillangó után utolsóként fordult a hátra a nyolcfős mezőnyben. A második száz méteren viszont megkezdte a felzárkózást, a mellúszásnak már ötödikként vágott neki. A táv harmadik negyedében tovább erősítette a pozícióját, az utolsó 100 méter elején harmadik volt. Gyorson óriási verseny alakult ki a dobogós helyekért az amerikai Chase Kalisz mögött, aki jelentős előnyre tett szert. Verrasztó az utolsó méterekre mintha kissé elfáradt volna, így 4:10.59 perces idővel negyedikként csapott célba, 21 századdal lemaradva a dobogóról.

A háromszoros ötkarikás bajnok Hosszú Katinka pillangón alaposan bekezdett, az első fordulónál még vezetett, aztán végül másodikként kezdte meg a hátúszást, amelyben egy pozíciót rontott féltávig. Mellúszásban ugyan megtartotta dobogós pozícióját, de a japán Ohasi Jui és az amerikai Emma Weyant elhúzott tőle. A szám ötszörös világbajnoka gyorson sem tudott újítani, sőt, két riválisa is utolérte, majd megelőzte, így végül a szombat esti előfutamban elért idejét jószerivel századra megismételve 4:35.98 perccel ötödikként ért célba. Ez az idő több mint egy másodperccel gyengébb, mint a budapesti Eb-n elért győztes teljesítménye volt májusban.

A mezőny másik magyar tagja, a mindössze 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória szokás szerint lassan kezdett pillangón és háton, majd mellen indult meg a mezőny után, s végül, akit reális esélye volt, azt meg is előzte, melynek köszönhetően 4:37.75 perces idővel ő is olimpiai pontszerzőként, a hatodik helyen fejezte be a versenyt.

A Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor összeállítású férfi 4×100 méteres gyorsváltó a pontszerző ötödik helyen végzett a tokiói olimpia úszóversenyeinek hétfői napján.

A magyar négyes ugyanabban az összeállításban és sorrendben várta a finálét, mint a vasárnapi előfutamot, azaz a 200 méter pillangó világbajnoka, Milák kezdett, s bár javított előző napi idején, így is 48 másodperc felett maradt, és hetedikként indította Szabó Szebasztiánt. A 25 éves győri úszó a helyezésen nem tudott javítani, viszont felzárkózott az előtte lévő stafétákra, ezáltal kedvezőbb helyzetbe hozta a magyar négyes két legjobbját, Bohus Richárdot és Németh Nándort. Ők parádés úszással az ötödik helyre hozták be a váltót, amely 3:11.06 perccel országos csúcsot úszott. A mostani ötödik hely értékét tovább növeli, hogy az olimpiák történetében a férfi 4×100 méteres gyorsváltóban a magyar csapat először szerepelt a döntőben.

Verrasztó Dávid | Fotó: MTI / Kovács Tamás

Hetedik hely Triatlonban

Bicsák Bence a hetedik helyen végzett a férfi triatlonosok versenyében hétfőn a tokiói olimpián, ezzel a sportág legjobb magyar eredményét érte el az ötkarikás játékok történetében. Tóth Tamás a 29. lett. Az 51 fős mezőny két magyar indulója közül már a 1,5 kilométer úszás is Bicsáknak sikerült jobban, aki aztán a 40 kilométernyi kerékpározásban remekül taktikázva, végig az élmezőnnyel tudott maradni, a 10 kilométeres futás hajrájában pedig maradt még ereje a további felzárkózáshoz, és hetedikként ért célba.

 

Péni ötödik

Péni István az ötödik helyen végzett a férfi légpuskások versenyében vasárnap a tokiói olimpián. A 24 éves sportlövő az alapversenyből a hetedik helyen jutott be a kieséses rendszerű fináléba, ahol a 18. lövés után kényszerült búcsúra. Péni 629,4 kört ért el a 60 lövéses alapversenyben, a 24 lövéses döntőben pedig kiválóan kezdett, öt lövés után az élen állt. A következő ötös sorozatban viszont már nem sikerült ugyanolyan pontosan céloznia, és az egyenes kieséses szakaszt az ötödik helyről kezdhette meg, és végül azon is végzett.

 

Kovács Zsófia döntős

A tornász Kovács Zsófia a vasárnapi selejtezőből bejutott az egyéni összetett csütörtöki döntőjébe a tokiói olimpián, míg felemáskorláton harmadik számú tartalék lesz a fináléban. Kétszeres Európa-bajnokunk 54,732 pontot szerzett, ezzel 16. lett, ám a 24-es fináléba országonként legfeljebb ketten juthatnak, így a magyar tornász a 11. legjobb eredménnyel rendelkezik. Kovács felemáskorláton a harmadik számú tartalék lesz a szerenkénti döntőben.

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink