Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

TV okosítási kisokos

Létrehozva:

Fotó: Nurphoto / AFP / Maciej Luczniewski

Bátran kijelenthető: a televízió megváltoztatta az életünket. Ahogy az is, hogy a tévé nem halt meg, csak átalakult.

Most azt vizsgáljuk, milyen lehetőségeink vannak arra, hogy egy nem okos készüléket okossá varázsoljunk, illetve, hogy még praktikusabbá tegyünk egy okostévét.

A Samsung már tíz éve mutatta be az első Smart TV-t, amely lehetővé tette, hogy interneten böngésszünk, DLNA képes készüléken (pl. notebook, háttértároló, mobil, tablet, fényképezőgép, videokamera stb.) tárolt tartalmakat jelenítsünk meg, illetve letölthető alkalmazásokat kínált a sport, szórakoztatás, játék, illetve a tudomány területén egyaránt. 

Az okos készülékek ára szépen lassan ment lefelé, a smart technológia elterjedtté vált. A gyártók ugyanakkor, felismerve, hogy a korábbi operációs rendszerek elavulttá váltak, illetve, hogy sokan még mindig hagyományos készülékeket vásárolnak, számos olyan eszközt dobtak piacra, ami áthidalja ezt a problémát.

Ma már nem feltétlenül a tévéműsor kedvéért vásárolunk televíziót, a legtöbb csatornán ugyanis fogyaszthatatlan, értéktelen a tartalom. Ha netán mégis találunk valami nekünk valót, tuti, hogy negyedóránként jön a reklám, így élvezhetetlenné válik a tartalomfogyasztás. Az internet világában rengeteg forrás van, ahonnan filmeket-sorozatokat tudunk nézni, legyen az YouTube, Netflix, HBO Go vagy bármi más. Ha a tévénk nem okos, viszont szükségünk van egy-egy plusz funkcióra, akkor azt kell először végiggondolni, hogy mire van igényünk. YouTube-ozni, sorozatokat nézni, internetezni szeretnénk? Megosztanánk a telefonunk, tabletünk vagy laptopunk képernyőjét? Esetleg valami másra vágyunk?

 

Okosítás

A legegyszerűbb megoldás venni egy úgynevezett TV boxot. Ezeken a mini számítógépeken legtöbbször valamilyen Android operációs rendszer fut, s ha összekötjük a tévével HDMI kábelen keresztül, rengeteg plusz funkció közül válogathatunk. Az Android rendszer miatt elérjük a Play-áruház legtöbb alkalmazását, játékát, tehát tartalom bőven akad. Szóval, ezeken akár a Facebookot is tudjuk használni, esetleg meg tudunk nyitni egy levelet, vagy egy táblázatot. Távirányítóval vezérelhetők, de szinte minden esetben van bennük Bluetooth-támogatás, ami lehetőséget ad arra is, hogy egeret csatlakoztassunk vagy akár játszani tudjunk a tévén, hiszen kontrollert is rá tudunk csatlakoztatni. Persze ehhez nem árt, ha elég erős a boxban lévő hardware. Ezek már 10 ezer forint körüli áron beszerezhetők abban az esetben, ha nem feltétlenül akarjuk másra használni és még megvagyunk a 4K nélkül. Ez jelentősen kisebb kiadás, mint leváltani a készüléket. 

Ha csak arra vágyunk, hogy a telefont vagy a tabletet tükrözzük, természetesen arra is van lehetőség. Létezik a Google Chromecast nevű kis készülék, amelyet csak a HDMI csatlakozóba kell dugni, és máris tudjuk tükrözni az eszközünket – persze itt nem önálló okosításról beszélünk, ez inkább egy vezeték nélküli megoldás a tartalmak átjátszására. 

 

Konzol helyett is

A piacon van még az Apple TV is, ami egy nagyon minőségi és jól kidolgozott megoldás, csakhogy a gyártó egyéb termékeihez hasonlóan ez is a magasabb árú eszközök közé tartozik. Természetesen ezzel is tudunk filmezni, akár játszani is. Sőt szerintem az Apple készüléke fel tud váltani egy játékkonzolt is, hiszen akár szórakozási faktorát, akár felbontását tekintve bőven hozza a pár évvel ezelőtti konzolok szintjét. Két modell van jelenleg a piacon, így, ha nem szükséges a 4K, akkor a gyártó árazási szokásaihoz képest egész jó áron hozzájuthatunk. Ha van Apple termékünk, akkor jelentősen nagyobb funkcionalitást kapunk, a tükrözéstől kezdve, a hangvezérlésen át az Apple Watch-csal való vezérlésig. 

A piacon rengeteg ilyen eszköz van, de szerintem az egyik legjobb megoldás a Xiaomi belépő szintű tv okosítója. Ez mindent tud, amit a drágább Google Chromecast, néhány területen pedig még többet is. Magyar nyelvű menüje egyszerre gyors, átlátható és kényelmesen kezelhető. A Bluetooth-os távirányító pedig hangvezérléssel is el van látva, így akár szóban is kapcsolgathatunk vele. Egyes helyeken ez a készülék alig 13 ezer forintért beszerezhető, így túl sokat sem kell költenünk rá, mégis gyors, egyszerű, és felhasználóbarát megoldást kapunk, bizonyos esetekben a már okos készüléket is gyorsabbá és élhetőbbé tudjuk varázsolni. 

Ha most állunk készülékvásárlás előtt, érdemes az okosabbat választani, illetve egy bizonyos szinten túl már nem is lehet nem okosat venni. De ha csak pár extra funkciót szeretnénk, és már van egy készülékünk, a fent említett okosítók remek megoldásokkal szolgálhatnak. 

 

Szabó Ákos

Legnépszerűbb cikkeink