Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Irán tárgyal, de fokozza az urándúsítást

Létrehozva:

Fotó: AFP / Iráni Elnökség

Natanzban a hét végén helyeztek üzembe új urándúsító centrifugákat.

Irán 60 százalékos urándúsításba kezd – közölte Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes kedden, egy nappal azután, hogy Teherán Izraelt vádolta meg a natanzi nukleáris létesítménye ellen elkövetett szabotázzsal.

Az IRNA iráni állami hírügynökség szerint Aragcsi, aki az iráni tárgyalóküldöttséget vezeti a 2015-ös atomalku megmentését célzó bécsi tárgyalásokon, a lépésről tájékoztatni fogja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget.

Aragcsi röviddel a tárgyalások következő fordulójának kezdete előtt Bécsben jelentette be kormánya döntését. „Úgy véljük, hogy ezzel a tárgyalási fordulóval érkezett el az ideje annak, hogy az Egyesült Államok közzétegye listáját. Remélem, a feloldandó szankciók lajstromával térhetek vissza Teheránba” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy máskülönben időpocsékolás lenne a tárgyalások folytatása.

Az iráni főtárgyaló szerint az informális megbeszélések kedd este kezdődnek, míg a hivatalos egyeztetések csütörtökön indulnak újra.

Bécsben a múlt héten kezdődtek meg a tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is térjen vissza a 2015-ös, hathatalmi megállapodásban foglaltakhoz. Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát a megállapodásból, amire válaszul Irán fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásai teljesítésével, és sorra átlépte a szerződésben megszabott, a tárolt dúsított urán mennyiségére, az urándúsítás szintjére és az urándúsításhoz engedélyezett centrifugák kategóriájára vonatkozó korlátozásokat. Az atomalku értelmében az iszlám köztársaság csak az első generációs IR-1-es centrifugákkal folytathat legfeljebb 3,67 százalékos urándúsítást natanzi nukleáris létesítményében, ami messze elmarad az atomfegyverekhez szükséges 90 százalékos tisztaságtól. Irán az utóbbi hónapokban azonban fokozatosan 20 százalékra emelte az urándúsítás mértékét.

Natanzban a hét végén helyeztek üzembe új urándúsító centrifugákat, a szabotázst pedig vasárnap jelentették. Az iráni atomenergia-ügynökség állítása szerint a támadás, amellyel Teherán Izraelt vádolja nem okozott nagyobb károkat.

A The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság hírportálja hétfőn arról adott hírt, hogy a létesítmény elleni akció tervei jóval a bécsi tárgyalások előtt készültek. A lap hozzáteszi, hogy a kibertámadás nyomán bekövetkezett nagy erejű robbanás, amely legalább kilenc hónapra visszaveti Natanzban az urándúsítást, jelentősen befolyásolhatja Teherán tárgyalási pozíciójának erősségét a bécsi tárgyalásokon. Izrael határozottan ellenzi a 2015-ben kötött többhatalmi megállapodást.

MTI

Legnépszerűbb cikkeink