Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Hamarosan indulhat a lépcsőzetes újranyitás

Létrehozva:

Fotó: MTI/EPA | Martin Divisek

Pintér Sándor belügyminiszternek határozatban kell megállapítania, hogy megtörtént a 2,5 milliomodik oltás.

Magyarország oltási rendje a terveknek megfelelően, Európában kiemelkedően teljesít. Az oltási folyamat az ünnepek alatt sem állt le, ennek köszönhetően várhatóan kedd éjfélig, legkésőbb a szerda délelőtti órákban eléri a beoltottak száma a 2,5 milliót – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn a kormány honlapján.

Amennyiben ez megtörténik, Pintér Sándor belügyminiszternek határozatban kell megállapítania, hogy megtörtént a 2,5 milliomodik oltás. A belügyminiszteri megállapítást követően indul el az ország fokozatos újraindítása, ami nem jelent teljes és azonnal nyitást – szakemberek szerint még hónapokig óvatosnak kell lennünk. 

Ha a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót a 144/2021-es kormányrendelet értelmében a következő intézkedések lépnek életbe:

A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul; az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva; az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek: átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint; a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók. 

A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a emberek, és a szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

Az iskolák és óvodák a tervek szerint továbbra is április 19-én indulnak újra.

Mint a fentiekből jól látható, szó sincs egyelőre teljes nyitásról, csupán bizonyos szabályokon enyhít a kormány.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink