Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem csitul az orosz-amerikai konfliktus

Létrehozva:

Fotó: MTI / EPA / David Maung

A Joe Biden amerikai elnök vezette kormányzat lépéseinek felülvizsgálata jelenleg is tart Oroszországban.

Vlagyimir Putyin orosz államfő az elemzést követően fog dönteni a kétoldalú kapcsolatok folytatásának mikéntjéről – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában.

„Ehhez az elemzéshez időre van szükség. Arról döntünk majd, hogyan alakítsuk az irányvonalunkat. Az alkotmány értelmében az államfő határozza meg a külpolitikát” – mondta a szóvivő.

Az orosz-amerikai viszonyt az amerikai Országos Hírszerzési Igazgatóság egy jelentése, amely szerint Oroszország és Irán is megpróbálta befolyásolni a 2020-as amerikai elnökválasztási kampányt Donald Trump volt amerikai elnök javára, és Biden március 16-án tett nyilatkozata borzolta fel. Az amerikai elnök azt mondta, hogy Oroszország „megfizeti annak az árát”, hogy megkísérelt beavatkozni az amerikai elnökválasztásba, és azt is: nem hiszi, hogy Putyinnak van lelke. Az ABC riportere ezt követően megkérdezte tőle, hogy gyilkosnak gondolja-e az orosz vezetőt, amire Biden igennel felelt.

Biden ekkor csupán a szankciók tényét erősítette meg, azt nem, hogy ez hogyan fog megvalósulni.

Ezt követően az orosz külügyminisztérium konzultációra hívta Moszkvába Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövetet, aki március 21-én tért vissza állomáshelyéről. Peszkov elmondta, hogy Antonov még nem tett jelentést Putyinnak az orosz-amerikai kapcsolatok állapotáról.

Eddig sem Oroszország, sem az Egyesült Államok részéről nem történt jelentős lépés a kétoldalú kapcsolatok rendezésére.

A szóvivőnek nem volt tudomása arról, hogy Putyin kapott-e hivatalos meghívást a Biden által április 22-23-án megrendezendő online környezetvédelmi csúcstalálkozóra. A Fehér Ház korábbi közlése szerint 40 vezetőt, köztük az orosz és a kínai elnököt is meghívták az eseményre.

Peszkov arra a kérdésre sem tudott válaszolni, hogy lesznek-e külföldi meghívottak a nácizmus felett aratott győzelem napján, a május 9-én megtartandó moszkvai katonai díszszemlén.

Legnépszerűbb cikkeink