Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nincs vesztenivalónk a szerdán kezdődő U21-es Európa-bajnokságon

Létrehozva:

Fotó: mlsz.hu

Fiataljaink nincsenek könnyű helyzetben, hiszen Németország, Románia és Hollandia ellen kellene kiharcolni a továbbjutást.

A Gera Zoltán vezette magyar csapat március 24-én a németekkel mérkőzik meg Székesfehérváron, három nappal később a románokkal találkozik a Bozsik-stadionban, majd 30-án, az utolsó csoportmérkőzésen Hollandia lesz az ellenfél, ismét Székesfehérváron. A világjárvány miatt egyedülálló módon rendezik a tornát: a csoportmérkőzéseket március 24. és 31. között, az egyenes kieséses szakasz összecsapásait pedig május 31. és június 6. között rendezik. Az európai labdarúgás következő csillagai hazánkban Budapesten, Győrben, Székesfehérváron és Szombathelyen lépnek pályára. 

 

Vannak nehézségek

Gera Zoltán szövetségi edző egyáltalán nincs könnyű helyzetben, hiszen bár a felkészülés már csaknem egy hete tart a Telki edzőközpontban, a koronavírus-járvány több alkalommal átalakította válogatottunk keretét. Az biztos, hogy a magyar csapat az Európa-bajnokság legfiatalabb átlagéletkorú együttese lesz, a kerettagok kétharmada még a következő sorozatban is szerepelhet a korosztályos válogatottban. Az is érdekes, hogy bő keretünkből tizenheten legfeljebb egyetlen U21-es válogatott mérkőzésen vannak túl, sőt, többen még sosem léptek pályára ebben a korosztályban a nemzeti csapatban. Mindez azt jelenti, hogy rutin terén hátrányban leszünk csoportbeli riválisainkkal szemben, amelyeknek legtöbb játékosa magasan jegyzett bajnokságokban futballozik, és számos U21-es válogatott meccs a hátuk mögött van már.

A kezdeti nehézségeken mindenki túllépett, és a stáb, valamint a játékosok is százszázalékosan a németek elleni szerdai nyitómeccsre fókuszálnak. 

„Nemzetközi szinten a megfelelő sebesség mellett a jó mentalitás is alapvető elvárás a válogatott tagjaival szemben, és ezek meg is vannak a keret tagjaiban. Nem kell külön felhívni arra a figyelmüket, hogy sokat kell dolgozni, futni, ütközni a pályán, ezzel mindenki tisztában van, és azzal is, hogy mindenkinek vannak támadó és védekező feladatai. Nagy bizonyítási vágy van a játékosokban, mi pedig igyekszünk sulykolni, hogy nincs vesztenivalójuk az Európa-bajnokságon, ezért élvezzék a játékot és hozzák ki magukból a maximumot” – fogalmazott Gera Zoltán.

 

Hivatalos nagykövet

Az Európa-bajnokságnak magyar részről az RB Leipzig és a felnőtt válogatott BL-elődöntős kapusa, Gulácsi Péter lesz a hivatalos nagykövete. A nagyszerű kapus 2008-ban U19-es elődöntős, 2009-ben világbajnoki bronzérmet szerző U20-as válogatott alapembere volt. Az egyiptomi vb bronzmeccsén Costa Rica ellen három tizenegyest is kivédett az azóta rendszeres Bajnokok Ligája-résztvevő és felnőtt Európa-bajnokságot is megjárt kapus. Gulácsit a gyepen rendkívüli profizmus jellemzi, a pályán kívül pedig gyakran találkozhatunk vele a társadalmi felelősségvállalás területén is – gyakran szólnak a hírek jótékonykodásáról.

„A játékosok és a csapatok szempontjából nagyon fontos, hogy itt már majdnem egy felnőtt torna játékszínvonalát, hangulatát tapasztalhatják meg, ami kiemelt jelentőséggel bír a további fejlődésük szempontjából, illetve azt is pontosan fel tudják mérni, hogy miben kell még fejlődniük. Egy ilyen tornán ráadásul könnyen felfigyelhetnek az emberre a nagyobb klubok is, ha valaki jó teljesítményt nyújt” – mondta Gulácsi Péter korábban az mlsz.hu-n.

 

Nehéz sorsolás

Azt nem lehet mondani, hogy Fortuna kegyeibe fogadta volna a magyar csapatot, hiszen fiaink Németország, Hollandia és Románia legjobbjait kapták ellenfélül. A hollandok és a németek egyértelműen a világ élvonalába tartoznak. Előbbi válogatott legismertebb tagja Patrick Kluivert huszonegy esztendős fia, a Roma kölcsönjátékosaként jelenleg Lipcsében futballozó Justin, de a PSG-ben szereplő Mitchel Bakker, az Alkmaar játékosa, Myron Boadu vagy épp a PSV futballistája, Cody Gakpo sem ismeretlen a szurkolók előtt. Persze, a románokat sem szabad lebecsülni, hiszen keleti szomszédaink két éve elődöntőt játszottak az Európa-bajnokságon, ezért várhatóan ők is nagyon erős ellenfelek lesznek. 

 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink