Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nagy értékű közbeszerzést nyert Orbán egyik öccse

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Orbán Viktor Facebook

A Gamma Analcont Kft. nettó 268 millió forintos megbízást kapott az E.ON dél-dunántúli leányvállalatától gázhálózatok távfelügyeletére.

Nettó 268 millió forintos megbízást kapott gázhálózatok távfelügyeletére az ifj. Orbán Győző kisebbségi résztulajdonában álló Gamma Analcont Kft., írja a Direkt36 a 444-en. A cég az E.ON dél-dunántúli leányvállalatától nyerte el a megbízást a tavalyi év végén – a jelenleg német tulajdonban lévő vállalatba egy keretszerződés szerint a magyar állam is hamarosan be fogja vásárolni magát.

A Gamma Analcont egy másik céggel közösen pályázott a nyilvános közbeszerzésre. Összesen 270 nyomásszabályozó állomás távfelügyeletére kötöttek szerződést, de telepíteni, üzembe helyezni és dokumentálni is ők fogják a távfelügyeleti rendszert. A két cég összesen kap 268 millió forintot, de egyelőre nem tudni, az milyen arányban oszlik meg közöttük.

Az E.ON szerint a Gamma Analcont az ajánlott ár és a szakmai alkalmasság miatt választották a projektre. A Direkt36-nak azt írták: „a tulajdonosi kör vizsgálata nem tartozik a kiválasztás szempontjai közé”. A cégbe 2015 januárjában vásárolta be magát Orbán Viktor öccse, amelynek azóta 26 százalékos tulajdonosa. A cég főleg különböző ipari műszerek és eszközök gyártásával, kalibrálásával, szervizelésével foglalkozik, emellett tanácsadó tevékenységet is folytat.

Bár az Orbán család cégei rendszeresen vesznek részt állami projektekben, ezt általában alvállalkozóként vagy beszállítóként teszik, így ezekről a megrendelésekről nemigen találni információkat a nyilvános adatbázisokban. Most azonban fővállalkozóként nyerte el az E.ON pályázatát ifj. Orbán Győző cége.

A pályázat eredményét öt nappal az után hirdették ki, hogy a miniszterelnök családtagjainak üzletei a kormányinfón is szóba kerültek. A Momentum ugyanis korábban azt javasolta, hogy a kormánytagok hozzátartozóit zárják ki a közbeszerzésekből, de Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter nemzetközi szabályokra hivatkozva visszautasította ezt a felvetést. A Direkt36 kérdéseire egyébként sem a Gamma Analcont Kft., sem ifj. Orbán Győző, sem Orbán Viktor nem válaszolt.

Direkt36 / 168.hu

Legnépszerűbb cikkeink