Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Áder: Véget kell vetni a „dobd el!” kultúrának

Létrehozva:

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A köztársasági elnök szerint „mindenki tudja befolyásolni a dolgokat”.

„A vizeinket elszennyezzük, a termőföldek kimerülése miatt egyre gyengébb minőségű termékeket tudunk elállítani, az erdők irtásával megfosztjuk magunkat az oxigéntermelés lehetőségétől. Ezen az úton ne menjünk tovább, mert nagy baj lesz!” – mondta a köztársasági elnök hétfőn, a víz nemzetközi világnapján a Mária Rádióban.

Áder János szerint a víz „három drámája” – a sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz – végső soron az emberiség drámája, „ha nem figyelünk oda”, és nem hasznosítjuk a rendelkezésre álló tudást, megoldásokat. A sok vízre példaként a dunai, tiszai árvizeket, valamint a villámárvizeket, a kevés vízre a Duna-Tisza közén tapasztalható elsivatagosodást, a szennyezett vízre a tiszai ciánszennyezést, továbbá a Tiszán az elmúlt hetekben Romániából és Ukrajnából érkezett nagy mennyiségű műanyaghulladékot említette. 

A köztársasági elnök hangsúlyozta, globális szinten három dolgot kell tenni: le kell mondani a fosszilis energiahordozókról, helyettük más energiaforrások használatára kell áttérni, véget kell vetni a fogyasztási cikkek rövid idejű használatát, majd eldobását jelentő „dobd el!” kultúrának, és nagy hangsúlyt kell fektetni a hulladék újrahasznosítására. Magyarországnak a „fenntarthatóság irányát kijelölő” intézkedéseiről azt mondta, 2030-ig megszűnik a szén energetikai hasznosítása, a meddőhányók helyén napelempark lesz, megépül a két új paksi atomerőmű-blokk, az új napelemekkel, naperőművekkel az áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentessé válik. A 20 ezer lakosnál nagyobb városokban elektromos meghajtásúakra cserélik a buszokat, az új hulladékgazdálkodási törvény a körforgásos gazdaság irányába mozdítja el a hulladék újrahasznosítását – sorolta.

Áder János az egyéni felelősségéről azt mondta, hogy „mindenki tudja befolyásolni a dolgokat”. Példaként a fűtéssel, a klimatizálással összefüggő takarékoskodást, a hulladék szelektív gyűjtését említette.  Áder János kitért arra, hogy novemberben Magyarország ad otthont a Fenntarthatósági Világtalálkozónak. A rendezvény témái között a víz mellett a klímaváltozás, az energiahatékonyság, a közlekedés, a hulladékgazdálkodás és az élelmiszertermelés is szerepel.

MTI

Legnépszerűbb cikkeink