Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

3D nyomtatott városnegyed épül Kaliforniában

Létrehozva:

A 3D nyomtatott negyed látványterve | Forrás: Mighty Buildings, EYRC Architects

A Coachella völgy sivatagos vidéke ad otthont az Egyesült Államok első, kizárólag háromdimenziós nyomtatással készülő házakból álló városnegyedének.

A projekt mögött álló két kaliforniai vállalat, a fenntartható ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Palari és a Mighty Buildings nevű építéstechnológiai cég egy kéthektáros földterületen fogja kialakítani a 15 környezetbarát otthon alkotta negyedet Rancho Mirage-ban – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában. 

A Mighty Buildings oaklandi főhadiszállásán kisebb garázsméretű nyomtatók révén születnek az új házak. A folyamat 80 százaléka automatizált és a hagyományos építkezéshez képest 95 százalékkal kevesebb munkaórával és tízszer kevesebb hulladékkal jár együtt. A nyomtatók alig 24 óra alatt készítenek el egy 32 négyzetméteres otthont.

A modern építészet jegyeit magukon hordozó Rancho Mirage-i otthonok mindegyike egy három hálószóbát és két fürdőszobát magába foglaló 135 négyzetméteres elsődleges épületből és egy kéthálószobás, egy fürdőszobás második épületből állnak. Mindegyik ingatlanhoz egy 929 négyzetméteres, medencés telek tartozik és plusz költségért többek között jakuzzit, tűzrakóhelyet, valamint kinti zuhanyt is lehet kérni.

Az otthonok ára 595 ezer dollár és 950 ezer dollár között fog mozogni, tehát a legolcsóbb is 184 millió forintba kerül majd, így aztán nem gondolhatjuk, hogy az új negyed a legszegényebbek lakásproblémáinak megoldására épül, bár a háromdimenziós nyomtatással készült házak iránti igény a kaliforniai lakáskrízis erősödésével növekszik egyre inkább. Az államnak 1,8-3,5 millió új lakóegységre lesz szüksége 2025-re. Az természetesen kérdés, hogy ezek mellett az árak mellett megoldódik-e a lakhatási válság az amerikai államban.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink