Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Teljesen ép szekeret ástak ki Pompejiben

Létrehozva:

Fotó: Pompeii Régészeti Park

Szinte érintetlen állapotban találtak egy ceremoniális szekeret régészek Pompejiben – számolt be a BBC News.

A gyakorlatilag teljesen ép járművet erotikus jelenetekkel is díszítették. Az ókori eredetű, ünnepi alkalmakkor használt szekeret egy külvárosi villa, a Civita Giuliana területén ásták ki a földből. A már a sokadik szenzációs leletet produkáló ásatási helyszínhez, ahonnan egyébként páratlanul szép panoráma nyílik a Földközi-tengerre, illegális kincsvadászok vezették el a régészeket.

A most talált kocsi négykerekű, egy-két személy szállítására volt alkalmas. Vasból készítették, de ón- és bronzdekorációkat, megkövesedett fa alkatrészeket és más szerves maradványokat is tartalmaz. Az ilyen szekereket nagyjából kétezer éve a helyi elit tagjai használhatták parádékon vagy körmeneteken, de az is lehetséges, hogy házasságkötés után a menyasszonyt is ilyenen szállították új otthonába.

A szekér azért maradhatott fenn, mert a Vezúv 1979-es kitörésekor összeomló kocsiszín fala és teteje megóvta a leletet a forró vulkáni hamutól. Megtalálását „kivételes felfedezésnek, Olaszországban páratlan, kitűnő állapotban fennmaradt leletnek” nevezte közleményében a Pompeji Régészeti Park. Bár hétköznapi használatra, például terményszállításra szánt kocsikat korábban is találtak már Pompejiben, ez az első olyan ceremoniális közlekedési eszköz, amely teljes egészében fennmaradt.

Massimo Osanna, a régészeti park leköszönő igazgatója azt mondta, hogy az antik világ megismerése szempontjából rendkívüli felfedezésről van szó. A lelet egyébként túlélte az illegális sírrablók garázdálkodását is, akik ugyan alagutat fúrtak a lelőhelyhez, és el is jutottak a méretes kocsihoz, de nem tudták megrongálni azt.

Nem ez az első lehet, amely a pompeji városfaltól 700 méterre északra fekvő Civita Giuliana villából került elő. Néhány évvel ezelőtt három ló, köztük egy felszerszámozott állat maradványai keltettek feltűnést a különlegesen gazdag lelőhelyen, de megtalálták itt egy, a vulkán kitörése elől menekülő uraság és férfi szolgája hamu konzerválta tetemét is. Az olasz kulturális miniszter a felfedezés kapcsán arról beszélt, hogy még sok hasonló találatra lehet számítani.

PH

Legnépszerűbb cikkeink