Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Jövőre durva influenzajárvány jöhet

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Az immunitás csökkenése nyithat utat a járványnak.

A következő télen előfordulhat, hogy nagy mértékben megugrik majd az influenzás megbetegedések száma. Az idei szezonban a koronavírus miatt bevezetett intézkedések ugyanis egy évszázada nem látott mértékben visszaszorították az influenzavírus terjedését – figyelmeztettek szakértők a The Telegraph hasábjain.

A tudósok attól tartanak, hogy az influenza elleni immunitás csökkenése – amelyet általában a vírus szezonális keringése tart fenn – utat nyithat egy súlyos influenzajárványnak. „Fogadnék, hogy a következő télen súlyos járvánnyal kell számolnunk – feltételezve, hogy addigra teljesen feloldódnak a korlátozások” – mondta a lapnak John Edmunds, a London School of Hygiene & Tropical Medicine professzora, a brit kormány tudományos tanácsadói bizottságának tagja.

A szakértő szerint a korlátozó intézkedésekkel gyakorlatilag átugrottuk az influenzás időszakot, ennek hozadéka azonban, hogy a betegséggel szembeni immunitásunk szintje alacsonyabb lett, mint általában. Hozzátette, szerinte a következő influenzajárvány még az ősszel elkezdődik. Egy másik kutató a lapnak kiemelte, a jelenlegi influenzás megbetegedések alacsony száma miatt azt is nehéz lesz meghatározni, hogy a következő influenza elleni védőoltásnak a vírus milyen törzsei ellen kell védelmet nyújtaniuk.

Telegraph / PH

Legnépszerűbb cikkeink