Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Lengyel újságírókat börtönöztek be Fehéroroszországban

Létrehozva:

Fotó: EPA / STRINGER

Fő bűnük az volt, hogy egy betiltott kormányellenes tüntetésről tudósítottak.

A 27 éves Katerina Andrejevát és a 23 éves Daria Csulcovát még novemberben tartóztatták le egy minszki lakótömbben, miközben élőben közvetítették az Alekszandr Lukasenka elnök ellen szervezett, a hatóságok által betiltott tüntetést. A két fiatal nő a Fehéroroszországban sugárzó lengyel televízió, a Belsat munkatársai.

Az ügyben nyomozó hatóságok úgy látták, hogy a két fiatal újságírónő rendbontást szított, és emiatt leállt a 13-as buszjárat, és elzáródtak trolibusz- és villamosvonalak is. Az egyelőre kérdés, hogy egy lakótömb tizennegyedik emeletén kamerával felvételeket készítve miként valósították meg ezeket a bűncselekményeket.

A Belsat televízió közleménye szerint sehogy sem. Ők úgy tudják, hogy megadott tömegközlekedési útvonalak még csak nem is érintik azt a helyszínt, ahol a két fiatal lány forgatott. Az ügy helyi kritikusai szerint a képlet egyértelmű: a tárgyalás a független média elleni általános fehéroroszországi fellépés részeként értelmezhető. A lányokat még november 15-én vették őrizetbe. A tüntetés, amiről tudósítottak, egy halálesettel végződő, négy nappal korábbi tiltakozás folytatása volt.

 

A november 11-i megmozduláson részt vett a 31 éves Raman Bandarenka festőművész, akit a rendőrök elhurcoltak, majd valószínűleg olyan brutálisan megverték, hogy a minszki központi kerületi belügyi igazgatóságról agyi ödémával, koponyaűri vérzéssel, belső agyi sérülésekkel kellett kórházba szállítani. A hatóságok azt állították, a fiatal képzőművész „verekedéskor sérült meg”. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni.

A fehérorosz főügyészség tegnap közölte, hogy az ő halálesetével összefüggésben is büntetőjogi eljárást folyik, ám hangsúlyozták, a vizsgálat nem állapította meg, hogy a belügyi szervek embereinek bármilyen köze lett volna a halálesethez.

Korábban a nyomozóhatóságok azt közölték, hogy Bandarenka részegen összeverekedett ismeretlenekkel, és ekkor sérült meg. A mentőszolgálat altatóorvosa azonban jelentésében azt írta, hogy a férfi józan volt. Az orvost őrizetbe vették, és büntetőeljárást indítottak ellene. Őt jelenleg is őrizetben tartják. Orvosi titkok súlyos következményekkel járó közzététele miatt őrizetben van továbbá az az újságíró is, aki az altatóorvos november 18-i keltezésű jelentését nyilvánosságra hozta.

Legnépszerűbb cikkeink