Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Svájci kutatók által fejlesztett mesterséges verőér tehermentesítheti a szívet

Létrehozva:

Közvetlenül a páciens természetes aortabillentyűje mögé ültetnék majd be.

Svájci kutatók olyan mesterséges verőeret, vagyis aortát fejlesztettek, amelynek segítségével a szív kevesebb energiával pumpálhat vért a szervezetbe.

Azt remélik, a mesterséges aortával késleltethető a szívátültetés, vagy akár szükségtelenné is válhat – olvasható a lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) közleményében.

A világon több mint 23 millió ember szenved szívelégtelenségben, ami azt jelenti, hogy a szív nem képes akkora teljesítményre, amely elegendő vért pumpálna a szervezetbe. A legjobb kezelés jelenleg a szívátültetés, ám a transzplantálható szív ritka.

Az EFPL és a Berni Egyetem tudósai alternatív megoldás felé tettek előrelépést. Tanulmányuk az Advanced Science tudományos lapban olvasható.

A kutatócsoport szilikonból és elektródákból álló kicsiny mesterséges aortát fejlesztett ki. Az a terv, hogy közvetlenül a páciens természetes aortabillentyűje mögé ültetik majd be.

A stimulátorral végzett kísérletekben azt mérték, hogy a szív által felhasznált energia 5,5 százalékkal csökkenhet. Ha elektromos feszültség keletkezik, a mesterséges csövecske kitágul, hogy a vér könnyebben folyhasson át rajta. (MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink