Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Nyár közepéig a svájci lakosság felét olthatják be

Létrehozva:

A Moderna 7,5 millió adag vakcinát szállít Svájcnak az év közepéig

A Moderna gyógyszercég 7,5 millió adag koronavírus elleni vakcinát szállít részletekben Svájcnak az év közepéig, ami azt jelenti, hogy az ország az elsők között lehet a világon, amely lakosságának csaknem felét beoltja – közölte a Blick című svájci lapnak adott és vasárnap megjelent interjújában Dan Staner, a cég európai részlegének vezetője.

Hozzátette: nem arról van szó, hogy Svájc kivételezett helyzetben volna, hanem az ország az első volt, amely a Modernától rendelt koronavírus elleni oltóanyagot. A Moderna nem raktároz, hanem amint legyártja az oltóanyagot, azonnal szállítja a soron következő megrendelőnek. „A cég minden országot egyenlően kezel, mert az emberek mindenütt ugyanúgy szenvednek a világon, senkinek nem jár kivételes eljárás” – szögezte le Staner.

Svájc a Moderna koronavírus elleni vakcinája mellett a Pfizer/BioNTech oltóanyagát is jóváhagyta már, az AstraZeneca vakcinájának engedélyezése még hátravan. A 8,6 millió lakosú Svájc 15 millió adag vakcinát rendelt összesen a különböző gyártmányokból, amire 400 millió svájci frankot (134,7 milliárd forint) különített el.

Svájc nem csak ezzel lehet kiemelkedő a világon járványkezelés terén, hanem azzal is, hogy júniusban a lakosság dönthet arról, hogy fenntartsák-e a korlátozásokat. A Wall Street Journal szerint eddig 86 ezren írták alá azt a népszavazási kezdeményezést, amelynek értelmében a polgárok dönthetik el nyár elején, hogy fennmaradjanak-e a koronavírus miatt életben lévő szabályozások. 

(MTI, Wall Street Journal)

Legnépszerűbb cikkeink