Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Trump elvette, Biden visszaadta a terhességmegszakítással foglalkozó civil szervezetek állami támogatását

Létrehozva:

Joe Biden amerikai elnök visszavonta elődje, Donald Trump egyik rendelkezését, amely megvonta az állami támogatást azoktól a szervezetektől, amelyek terhességmegszakítást kínáltak, vagy információt szolgáltattak a folyamatról.

Az intézkedéssel Trump kizárta az állami támogatásokból azokat a civil szervezeteket bel- és külföldön egyaránt, amelyek terhességmegszakítást kínáltak ügyfeleiknek külföldön vagy támogatták azt. A rendeletet eredetileg még Ronald Reagan elnök adta ki 1984-ben, azóta minden republikánus elnök ragaszkodott hozzá, és minden demokrata elnök felfüggesztette annak alkalmazását.

A katolikus egyház és az abortusz ellenzői bírálták a döntést. Az amerikai katolikus egyházi vezetők megjegyezték: az elnök döntése összeegyeztethetetlen a katolikus tanokkal, etikátlan, és sérti az emberi méltóságot. Biden egyébként gyakorló katolikusként támogatja az abortusz engedélyezését. Az elnök, délutáni bejegyzésében úgy fogalmazott: elkötelezett abban, hogy minden nő egészségét megvédje a kormány.

 

Pénteken tartják a Menet az életért nevű hagyományos abortuszellenes tiltakozást, amelyet idén a koronavírus-járvány miatt az online térben rendeznek meg. A Menet az életért megmozdulást minden év januárjában megtartják. A résztvevők így emlékeznek a szövetségi legfelsőbb bíróság Roe versus Wade ügyben hozott döntésére. Az 1973. január 22-i ítélet magánügynek nyilvánította az abortuszt, és ezzel felfüggesztette annak általános tilalmát az Egyesült Államokban.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink