Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

“Nem rossz, hanem rettenetes” a járványhelyzet Portugáliában a miniszterelnök szerint

Létrehozva:

Portugáliában csütörtökön ismét rekordot döntött a koronavírusos napi új fertőzöttek és halálesetek száma, késlekedik az oltási kampány, a parlament február közepéig meghosszabbította az országos karantént.

Csütörtökön 303 új halálesetet és 16 432 új fertőzöttet jelentettek, így az 10 milliós ibériai országban a halálesetek száma 11 608, a fertőzötteké pedig 685 383 lett a járvány kezdete óta. Ez a legrosszabb egy főre jutó heti fertőzési és halálozási arányszám a világban.

A portugál parlament csütörtökön február közepéig meghosszabbította az országos karantént. António Costa kormányfő a TVI televízióban szerda éjjel elismerte, hogy a helyzet – mint fogalmazott –  „nem rossz, hanem rettenetes”, miközben a kórházak a befogadóképességük határán járnak.

A helyzet részben azért romlott, mert a kormány karácsony és az év vége között enyhített a kijárási korlátozásokon – ismerte be a miniszterelnök, hozzátéve, hogy Portugália most az először Nagy-Britanniában azonosított vírusmutációval küzd.

A kormányfő szerint a karanténintézkedések következtében várhatóan a jövő héten kezd csökkenni a fertőzések száma.

A január 15-én életbe lépett, most meghosszabbított karanténintézkedések keretében zárva tartanak a nem fontos szolgáltatások, a távmunka mindenütt kötelező, ahol lehetséges, az iskolák bezárnak. Németország szerdán bejelentette, hogy segítséget kíván nyújtani, és a szükségletek felmérésére szakértőket küldött Portugáliába.

Costa szerint azonban óvatosan kell kezelni a portugáliai betegek külföldre küldését, tekintettel arra, hogy Portugáliának csak egy szárazföldi határa van, az amúgy is túlterhelt Spanyolországgal. A lehetséges német segítséggel kapcsolatban elmondta, hogy akikre szükségük lenne – orvosokra, ápolókra – nem állnak rendelkezésre.

Az oltókampány első szakasza várhatóan két hónappal, áprilisig meghosszabodik, mert az ország csak mintegy a felét kapja meg várt védőoltásnak – közölték csütörtökön az oltási program vezetői. Portugália eredetileg 3 millió adag vakcinára számított, de a szállítási késlekedések miatt ez a mennyiség 1,5 millió adagra csökken – közölte Francisco Ramos, az oltási kampány vezetője.

Mint mondta, az eredeti terv szerint decemberben 950 ezer embert – egészségügyi dolgozókat, kulcsfontosságú posztokon dolgozókat, az ötven év feletti veszélyeztetetteket és magas rangú politikai vezetőket – oltottak volna be, ők így most januárban és februárban kapják meg az oltást.

Az új feltételek közepette 810 ezer embert tudnak mindkét adaggal beoltani március végéig, és 520 ezren kapják meg az első adagot.

Eddig 70 ezer embert – közöttük idősotthonok lakóit és dolgozóit – oltottak be Pfizer/BioNTech vakcinával – közölte Ramos. Hozzátette: amennyiben az AstraZeneca/Oxford oltását az uniós gyógyszerfelügyelet engedélyezi, Portugália további 2,2 millió adag oltást kaphat. Vasárnaptól a járvány miatt kivételes esetektől eltekintve két hétig korlátozzák a portugálok légi, szárazföldi és tengeri külföldi utazásait – közölte Eduardo Cabrita belügyminiszter a parlamentben.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink