Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Navracsics: Magyarországon a politikai élet nagyon izgékony

Létrehozva:

Hogyan születnek a politikai döntések rendkívüli helyzetekben? – erről beszélgetett Navracsics Tibor volt igazságügyi miniszter és uniós biztos és Fiala János a Keljfeljancsi péntek reggeli adásában.

“A magyar politikában, sőt a politikában általában az a legnagyobb erő, hogy tud-e pénzt biztosítani az ember, biztosként nem rendelkeztem egyetlen eurocenttel fölött sem” – mondta Navracsics Tibor Fiala János műsorában péntek reggel. A műsorkészítő a döntéshozatal módjáról és a politika felelősségéről kérdezte a politikust.

“Ez egy nagyon nehéz helyzet, én ilyenben nem voltam” – mondta Navracsics a járványról. “Szakmailag a legkomplikáltabb helyzetek olyan ügyekhez kötődtek, amelyekhez a civil életben is kötődtem. Ha egy egészségügyi, egy operatív törzset kellene irányítani, az egészen más lenne. Létezhet bizalmi viszony a politikus és a tanácsadó között, de nem mindig van ilyen. Előfordulhat olyan rendkívüli helyzet is, ahol nem is ismerik egymást. A politikusnak vaktában kell egy számára ismeretlen szakmai érvelés mentén döntéseket hozni, amiért ő viseli a felelősséget” – igyekezett megvilágítani a döntéshozatal módját a volt miniszter. 

“Attól is függ, hogy egy országban mennyire megszokott a kulturált a kritika, mekkora a bizalom a kormányban, mennyire szól a kritika a megsemmisítésről. Magyarországon a politikai élet nagyon izgékony, ha árnyaltan fogalmaz az ember, azt mondják rá, hogy egyrészt-másrészt, langyos. Ez mindkét oldalra igaz, hogy az ember vagy igazodik, vagy kilökik” – mondta a járványkezelés módjáról szóló közbeszédről Navracics.

„Különböző szakértők elmondják, hogy a döntéseknek milyen egészségügyi vagy gazdasági hatásai vannak és ezeket a döntéshozónak kell összefognia” – fejtette ki Navracsics. Fiala szerint nem létezik, hogy a miniszterelnök “mágneses ereje” ne hasson valakire, onnantól kezdve, hogy beszél vele vazallussá válik. Navracsics erre úgy válaszolt, hogy valóban ez az egyik olyan kockázati pont, ami akár tönkre is tehet döntéseket. Hozzátette: “Lehet ennek a közegnek egy ilyen akaratelhajlító hatása, de kialakulhat egy közösségi szellem is, ami szintén elhajlíthatja a személyiséget. Közösségben az emberek együttműködésre törekednek, aki mégsem, aki ragaszkodik az álláspontjához, azt összeférhetetlennek is szokták tartani.”

“Mindig változó erőviszonyok vannak, a politikában nincs statikus egyensúly, még az intézmények között sem, csak dinamikus egyensúly van. Egy karizmatikus köztársasági elnök, aki próbálja tágítgatni a játékterét egészen más, mint egy visszahúzódó köztársasági elnök” – próbálta megvilágítani Navracsics Tibor a kormány és az EU közötti viszony természetét egy példával. “Egy olyan válsághelyzet van egész Európában, ahol munkahelyek tízezrei függnek attól, hogy ki milyen gyorsan keveredik ki a helyzetből. Rendkívüli helyzetben pedig mindig vannak olyan intézkedések, amiken az ember háborog” – mondta Navracsics, aki egyetértett Fialával abban, hogy különlegesen nehéz helyzetet okoz, ha a pandémia úgy talál egy országot, amikor az emberek nem bíznak az államban.

Legnépszerűbb cikkeink