Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Közel kétezer szociális intézményben kezdik el az oltást három napon belül

Létrehozva:

Országosan 1845 szociális intézménybe jut el a koronavírus elleni vakcina a következő három napban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára Budapesten, a II. kerületi Árpád-házi Szent Erzsébet Szociális Otthonban pénteken, ahol reggel elkezdődött az intézmény gondozottjainak és dolgozóinak beoltása.

Fülöp Attila hozzátette: az oltóanyag idősotthonokba, fogyatékos otthonokba, pszichiátriai- és szenvedélybeteg-otthonokba jut el, és az előzetes jelentkezések alapján 60 ezer embert fognak beoltani vele.

Eddig ezekben az intézményekben a védőeszközt alapvetően a maszk, az overáll jelentette, most viszont a leghatékonyabb védelem, a vakcina érkezik – mondta. Megfogalmazása szerint a vakcina beadása a bentlakók, a dolgozók és a hozzátartozók számára is biztonságot és megnyugvást fog jelenteni.

Az államtitkár kiemelte: a kormányhivatalok biztosítják, hogy minden intézménybe eljusson a vakcina, ahova kérték. Több mint 220 telephelyre már csütörtökön megérkezett az oltóanyag, a fennmaradó intézményekbe pedig a következő három napban juttatják el – fűzte hozzá.

Nagy Viktor, a katolikus fenntartású intézmény vezetője arról beszélt, hogy lakóik 97 százaléka igényelte a vakcinát. Közlése szerint a koronavírus-járvány kezdetétől nagy hangsúlyt helyeztek a tájékoztatásra. Olyan felvilágosító kampányokat tartottak, amelyek elősegítették az ellátottak hozzájutását a „megfelelő és reális” információkhoz – jelezte.

Az intézményvezető beszámolt arról is, hogy az otthon lakói részéről hatalmas várakozás övezte az oltóanyag érkezését, egyebek mellett a látogatási tilalom feloldását remélik tőle.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink