Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Márki-Zay Péter: mind a 106 körzetben szükség van az előválasztásra

Létrehozva:

Forrás: Márki-Zay Péter/Facebook

Enélkül lényegesen nehezebb lenne a Fidesz legyőzése az egyéni választókörzetekben.

A Hódmezővásárhely polgármesteri posztját is betöltő politikus online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az előválasztás az egyetlen eszköz a választók aktivizálására, a jelöltek bemutatására, ismertségük növelésére, a hiteles ellenzéki induló kiválasztására. Hozzátette: enélkül lényegesen nehezebb lenne a Fidesz legyőzése az egyéni választókörzetekben.

Márki-Zay Péter közölte, 

65 körzetben már döntés született arról, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) melyik – nagy többségében civil – jelöltet támogatja.

Az MMM információi szerint 85 körzetben már több jelölt jelezte indulási szándékát, így ezekben indokolt az előválasztás megtartása – mondta a politikus.

Márki-Zay Péter álláspontja szerint 2022-ben a Fidesz-KDNP, illetve az ellenzék közös jelöltjén kívül másnak nem lesz esélye győzelemre, és a pártlistán való bejutáshoz szükséges 5 százalékot sem szerzi meg más szervezet. Ezért ha valaki az előválasztás megnyerése nélkül egyéni jelöltként indul vagy listát állít, anélkül kockáztatja a Fidesz legyőzését, hogy abból mandátuma származna – mondta.

Az elnök ezért 

stratégiai kérdésnek tartja, hogy senkit ne zárjanak ki az előválasztásból, s ne gördítsenek akadályt a civil jelöltek indulása elé, 

annak érdekében, hogy minden indulni szándékozó ezen mérettesse meg magát, s ne a 2022-es választásokon.

Márki-Zay Péter 17 körzetben bemutatta az MMM által az előválasztáson támogatott jelölteket. 

  • Budapest 6-os körzetében Csordás Anettet, a C8 Civilek Józsefvárosért Egyesület jelöltjét támogatják, a fővárosi 13-as körzetben Vajda Zoltán önkormányzati képviselőt. 
  • Bács-Kiskun megye 6-os, bajai központú választókörzetében Preininger Rozália önkormányzati képviselő és Sörös Gergely alpolgármester indulása mellett egyaránt kiáll a szervezet.
  • Baranya megye 1-es, pécsi körzetében Mellár Tamás jelenlegi országgyűlési képviselőt, a 4-es, szigetvári körzetben Alpár György drávaszerdahelyi polgármestert, 
  • Csongrád-Csanád megye 3-as, szentesi körzetében pedig Mészáros Gábor korábbi kisteleki jegyzőt támogatják – tudatta az elnök. A Csongrád-Csanád megyei 4-es körzetben, ha nem lesz más olyan jelölt, aki érdemi kihívója lehet Lázár Jánosnak, maga Márki-Zay vállalja az indulást.
  • Fejér megyei 3-as, bicskei körzetben ifj. Bogdán János elismert roma politikust, az 5-ös, sárbogárdi körzetben Gottlóz Tibort, az MMM koordinátorát támogatják. 
  • Győr-Sopron megye 1-es körzetében Urbán Tibor helyi vállalkozót, az 5-ös, mosonmagyaróvári körzetben Szabó Miklós korábbi MDF polgármestert indítaná a szervezet – közölte a politikus.
  • Komárom-Esztergom 3-as, komáromi körzetben Lakatos Bélát, Ács korábbi polgármesterét, 
  • a Pest megyei 2-es, budaörsi körzetében pedig – indulása esetén – Szél Bernadett országgyűlési képviselőt támogatják. 
  • Szabolcs-Szatmár megye 1-es, nyíregyházi körzetében Lövei Csaba helyi önkormányzati képviselőt, a 2-es, tiszavasvári körzetben Kiss Krisztián helyi képviselőt,
  • Zala megye 2-es, keszthelyi körzetben Molnár Tibor önkormányzati képviselőt indítja az előválasztáson a szervezet – tudatta Márki-Zay Péter.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink