Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Már az osztrákoknál is kimutatták a koronavírus brit mutációját

Létrehozva:

Elég nagy mennyiségben van jelen a fertőzés. 

Az alsó-ausztriai Bad Vöslau szennyvízében mutatták ki a mutáció örökítóanyagát a Bécsi Műszaki Egyetem munkatársai. 

Az elvégzett vizsgálatok szerint a szennyvízben talált koronavírus-mennyiség 74 százaléka a brit variáns örökítőanyagát hordozza. Franz Allerberger, az Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (AGES) közegészségügyi osztályvezetője is megerősítette a hírt, valamint hozzátette, ez jelzésértékű a még fel nem ismert, ki nem mutatott fertőzöttség tekintetében. 

A környék önkormányzatai éppen ezért szombatra célzott szűrést terveznek, településenként egy-egy „tesztutcát” bocsátanak a lakosság rendelkezésére. A szennyvízvizsgálatok során Bécsben is beazonosították a brit mutáció jelenlétét, igaz, kisebb mértékben: az összes fellelt koronavírus 17 százaléka hordozza a brit variáns jegyeit.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1449 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 410 230 esetet regisztráltak. A koronavírussal kórházban ápoltak száma 1791, az intenzív kezelésre szorulók 298-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 43-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7607-re emelkedett az országban. 

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink