Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Koltai Lajos neve is az SzFE új tanári karának listáján landolt

Létrehozva:

A mesterszakos hallgatókat tanítja majd szeptembertől.

A Nemzeti Filmintézet vezetője, Káél Csaba a TV2 Mokka című műsorában számolt be arról, hogy Koltai Lajos, a világhírű operatőr is tanítani fog a Vidnyánszky Attila-féle Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A hírt a 74 éves Oscar-jelölt operatőr a Telexnek megerősítette a hírt. Mint mondta, az őszi félévtől kapcsolódik majd be az egyetem életébe, a mesterképzésre járó filmrendező hallgatókat fogja tanítani.

Ha pedig már vonalban voltak, a lap megkérdezte Koltait az egyetem autonómiájának felszámolásáról és a hallgatók egyetemfoglalásáról is, amire családi okokra hivatkozva igen szűkszavúan reagált. Azt mondta

ő ebben a konfliktusban nem vett részt egyik oldalon sem, nem akar most véleményt formálni. 

Úgy fogalmazott, őt azért kérték fel, hogy átadja a hallgatóknak azt a több évtizedes tapasztalatot, emberséget, amit több mint 70 film elkészítése során szerzett.

Koltai Lajos Szabó István állandó operatőre volt az utóbbi évtizedekben. Ő fényképezte az 1981-ben bemutatott Mephisto című Oscar-díjas magyar filmet is. Koltai a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, aki tavaly őszig a Magyar Operatőrök Társaságának elnöke volt. Azonban kilépett mert támadások érték az elnökségi tagként működő Novák Emilt, miután kinevezték az SZFE általános rektorhelyettesévé – összegezte a 24.hu.

Legnépszerűbb cikkeink