Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Joe Biden nagy jelentőségű klímavédelmi rendeleteket írt alá

Létrehozva:

Fotó: REUTERS/Kevin Lamarque TPX IMAGES OF THE DAY

A cél a tiszta energiaforrások részesedésének növelése és a károsanyag-kibocsátás visszaszorítása.

A tájékoztatás szerint az elnöki rendeletek főbb célként tűzik ki a szövetségi tulajdonban lévő szárazföldi és vízi területek legalább harminc százalékának megőrzését az élővilág védelme érdekében. Visszavágják emellett a fosszilis energiahordozók számára nyújtott támogatásokat. Egyelőre nem teljesen világos, hogy ez pontosan melyik szubvenciókra vonatkozhat, az iparági adókedvezmények egy jelentős részének eltörléséhez ugyanis kongresszusi jóváhagyás szükséges.

  • Biden ideiglenes tilalmat hirdetett arra vonatkozóan, hogy újabb szövetségi területeken engedélyezzék a kőolaj- és földgáz-kitermelést.
  • Támogatni kívánják továbbá a tiszta energiára való átállást.
  • Elektromos autókra cserélnék a kormányzat járműparkját, elő akarják segíteni a tudományos kutatásokot, illetve megsegítenék az ipari szennyezés által leginkább érintett, jellemzően alacsony jövedelemmel rendelkező, kisebbségi közösségeket.

Az elnök április 22-re, a Föld napjára nemzetközi klímaügyi csúcstalálkozót hívott össze.

Elemzők szerint az intézkedéscsomag éles szakítást jelent az előző amerikai elnök, Donald Trump politikájával, aki a környezetvédelmi és más szabályok lazításával csúcsra járatta volna a kőolaj- és földgáz-kitermelést az Egyesült Államokban.

A nemzetközi közösség és a környezetvédelmi szervezetek üdvözölték, a nagy amerikai olajvállalatok azonban élesen ellenzik Biden klímavédelmi terveit, utóbbiak szerint a tervezett új előírások munkahelyek millióiba és dollármilliárdokba fog kerülni az országnak. Az intézkedések támogatói viszont úgy vélekednek, hogy a zöld energiafordulat több munkahelyet fog teremteni, mint amennyit felszámol.

Joe Biden az elnökválasztási kampány során azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok gazdaságát 2050-re karbonsemlegessé kell tenni – írja az MTI.

 

Legnépszerűbb cikkeink