Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Jakab Ferenc szerint rámehet az évünk a járványra

Létrehozva:

Fotó: MTI / kormany.hu / Árvai Károly

Jakab elmondása szerint az oltási hajlandóság növekedésével, az oltott személyek számának növekedésével tudjuk csak visszaszorítani a járványügyi intézkedéseket. 

Nem kell megijedni a vakcinától, attól még, hogy egy elsőgenerációs oltóanyagról van szó – mondta Jakab Ferenc virológus az ATV Heti Napló című műsorában a kínai vakcinákkal a kapcsolatban. 

A virológus hozzátette, hogy Kínában rengeteg vakcinafejlesztési projekt fut. A Sinopharm két vakcinafejlesztési programot futtatott, az egyik nagyon nem vált be, a mostani viszont elérte a 75-80 százalékos hatásosságot. Úgy véli, nem kell megijedni a vakcinától attól még, hogy egy elsőgenerációs oltóanyagról van szó. Hangsúlyozta, hogy az első és a második klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy nem rossz a vakcina.

Ha tudományos tények és publikációk alátámasztják egy vakcina hatásosságát, akkor Jakab úgy gondolja, nincs olyan vakcina, amivel ne oltathatnánk be magunkat – árulta el nézői kérdésre Jakab Ferenc. „Azt tudom mondani, hogy első- másod és harmadgenerációs vakcinák között van különbség, de a legnagyobb baj, ha elkapjuk a vírust, súlyos betegséget szenvedünk és kórházba kerülünk” – mondta Jakab.

A koronavírus brit mutációjával kapcsolatban azt mondta: eddigi tudások szerint nem okoz jelentősebb klinikai változást, viszont 60-70 százalékkal gyorsabban, agresszívabban terjed. Megjegyezte, hogy minden biológiai rendszer mutálódik, változik. Szerinte többlethalálozás azért van, mert jobban terjed a brit mutáció.

Arra a kérdésre, hogy mikor lehet vége a járványnak, azt mondta: „rá fog menni ez az évünk”. Jakab elmondása szerint az oltási hajlandóság növekedésével, az oltott személyek számának növekedésével tudjuk csak visszaszorítani a járványügyi intézkedéseket.

Legnépszerűbb cikkeink