Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Törökországban meghaladta az egymilliót a beoltottak száma

Létrehozva:

Törökországban szerdán meghaladta az egymilliót azoknak a száma, akiknek az új koronavírus elleni tömeges oltás keretében már beadták a vakcinát – derült ki a török egészségügyi minisztérium internetes oldalán található számlálóból.

Az országban múlt csütörtökön kezdődött meg a lakosság tömeges beoltása a kínai CoronaVac vakcina vészhelyzeti alkalmazásával. Az ország lakossága nagyjából 83 millió, így a jelenlegi egymillió beoltott a népesség körülbelül 1,2 százalékát teszi ki.    

Első körben az egészségügyi alkalmazottak, majd az idősotthonokban élők és dolgozók, valamint a 65 év felettiek kapják meg az oltóanyagot. A várakozások szerint az egészségügyi ellátás mintegy 1,1 millió dolgozójából beoltanak mindenkit, aki nem a közelmúltban esett át a fertőzésen. Az Anadolu török állami hírügynökség úgy értesült, hogy az idősotthonokban élők és dolgozók csoportja valamivel több mint 87 ezer embert tesz ki.

Az idősotthonokban élők és dolgozók immunizálása kedden indult, míg az egészségügyi alkalmazottaké a szerdai napon zárul. A török vezetés 50 millió adagot rendelt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó gyengített vírusokon alapuló CoronaVac nevű védőoltásából. Az első hárommillió adag december végén érkezett meg az országba. A hatóságok bevizsgálták a szállítmányt, a török gyógyszerfelügyelet pedig múlt szerdán engedélyezte a vakcina vészhelyzeti alkalmazását. Arról egyelőre nincs információ, hogy a rendelés újabb részletei pontosan mikor érkeznek.

A kínai védőoltást két részletben, 28 nap eltéréssel kell beadni. A CoronaVac klinikai vizsgálatának harmadik szakasza továbbra is folyik Törökországban. Ankara a CoronaVac alkalmazásán felül az amerikai-német Pfizer-BioNTech-kel is megegyezett 4,5 millió adag oltóanyag beszerzéséről. A török egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint az elmúlt napban 6818 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a halálos áldozatok száma 167 volt.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink