Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A leköszönő amerikai elnök, Donald Trump megtartotta búcsúbeszédét

Létrehozva:

Donald Trump arra kérte az amerikaiakat, hogy imádkozzanak az új kormányzat sikeréért. 

„Befejezve hivatali időmet az Egyesült államok 45. elnökeként büszkén állok önök előtt amiatt, amit közösen elértünk” – mondta Trump a helyi idő szerint kedd délután közzétett videoüzenetében. A leköszönő elnök az elmúlt négy év reformjairól is említést tett: többek közt a 2017-ben elfogadott adócsökkentéseket, a gazdaság neki köszönhető fellendülését, a külpolitikában Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerését, Izrael és néhány arab ország kapcsolatainak normalizálását említette.

Trump szerint elnöksége alatt az Egyesült Államok új életre keltette a szövetségeseit és felsorakoztatták a világ nemzeteit Kínával szemben. Hozzátette: különösen büszke arra, hogy évtizedek óta ő az első amerikai elnök, aki nem indított új háborút. Véleménye szerint az Egyesült Államok gazdaságilag minden más országnál jobban teljesített a koronavírus-járvány idején.

A távozó elnök említést tett a szövetségi törvényhozás épületének január 6-ai ostromáról is, amely miatt a képviselőház másodszor is alkotmányos felelősségre vonási eljárást indítottak ellene. Véleménye szerint a Capitolium elleni támadás minden amerikait elborzasztott. “A politikai erőszak támadás minden ellen, amit mi mint amerikaiak becsben tartunk. Ezt sohasem szabad eltűrni” – mondta.

Trump hangsúlyozta: a mozgalom, amit elindított, csupán a kezdet, és bizakodással távozik az amerikai elnöki székből. Trump búcsúbeszédével szinte egy időben érkezett meg Washingtonba Joe Biden és leendő alelnöke, Kamala Harris, hogy részt vegyenek a szerdai beiktatáson. Az eseményen Donald Trump nem lesz jelen, még a ceremónia előtt floridai birtokára távozik.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink