Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Veterán diplomatákkal dolgozik majd Biden

Létrehozva:

Wilmington, 2021. január 6. Joe Biden megválasztott amerikai elnök a washingtoni eseményeket kommentálja a Delaware állambeli Wilmingtonban tartott beszédében 2021. január 6-án. Ezen a napon Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja betört az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba, ahol a kongresszus két háza együttes ülését tartotta, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. MTI/AP/Susan Walsh

Joe Biden megválasztott elnök hivatalba lépésével az Obama-kormány több veterán diplomatája visszatér az amerikai külügyminisztériumba – derült ki Biden szombati bejelentéséből.

Az Antony Blinken vezette külügyminisztérium második embere külügyminiszter-helyettesként Wendy Sherman lesz, neki kulcsszerepe volt az Iránnal folytatott nukleáris tárgyalásokon, amelyeken a 2015-ben kötött, hathatalmi megállapodást készítették elő.

A külügyminisztérium politikai ügyekért felelős államtitkára az a Victoria Nuland lesz, aki az Obama-kormányzat idején külügyi szóvivőként, majd a minisztérium Európáért felelős helyettes államtitkáraként dolgozott, előzőleg pedig a Bush-kormányzat idején NATO-nagykövet volt.

Polgári védelemért, demokráciáért és emberi jogokért felelős államtitkári posztra jelölte Joe Biden Uzra Zeyát, aki 2018-ban mondott fel a külügyminisztériumban, arra hivatkozva, hogy a Trump-kormány rasszista és szexista megfontolásokat érvényesít a külügyminisztériumi és nagykövetségi kinevezéseknél.

Biden kijelölt külügyminiszterét, Antony Blinkent kedden hallgatja meg a szenátus külügyi bizottsága.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink