Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Még új helyét szokja Banu kisasszony, de nemsokára össze akarják hozni egy jóképű fiú leopárddal

Létrehozva:

Banu néz / Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

A szerelmi történet kibontakozását a budapesti állatkertben várják. 

A Fővárosi Állat- és Növénykert egyik legújabb lakója Banu, a hároméves nőstény perzsa leopárd, aki december elején érkezett Budapestre a Jászberényi Állatkertből – közölte közleményében a fővárosi intézmény. Az állat jelenleg új otthonával, elsősorban a kifutóval ismerkedik.

Az állatkerti szakemberek azt tervezik, hogy amikor Banu már kellőképpen hozzászokott új otthonához, megkezdik az összeszoktatását a jövendőbelijének kiszemelt Akhum nevű hímmel, aki 2018 óta él Budapesten. 

Csökkenő egyedszáma és zsugorodó élettere miatt a perzsa leopárd a leopárdok veszélyeztetett alfaja. Természetvédelmi célú állatkerti szaporításukat Európában az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által életre hívott tenyészprogram hangolja össze.

A Budapesti Állatkertben 2003 óta foglalkoznak perzsa leopárdokkal, így a hazai közönség először a fővárosban láthatott ilyen állatokat.

A Banu (más latin betűs átírással Banou, illetve Banoo) egyébként perzsa női név és eredetileg hölgyet jelent – derül ki az Állatkert közleményéből.

 


 

Legnépszerűbb cikkeink