Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Eljött a streaming kora

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

A koronavírus-járvány egyebek mellett a szórakozáshoz való viszonyunkat is átalakította: koncerteket nem tudunk látogatni, a színházak és mozik pedig bezártak. Utóbbi a kijárási korlátozások életbe lépésével elhozta az elmúlt évtizedek legnagyobb mozgóképes forradalmát: a streaming-szolgáltatók előretörését.

 2020 elején még képtelenségnek hatott volna az, ami ma már a valóság, vagyis, hogy a legtöbb filmet online mutatják be. Ezt a sort nyitotta meg áprilisban a Trollok a világ körül című animációs film, amelynek sikere először mutatta meg: a streaminges bemutatók is képesek lehetnek nagy, többszázmilliós bevételt termelni. Szintén áprilisban jártunk, amikor a világ egyik legnagyobb – közel ezer filmszínházat üzemeltető – mozihálózata, az AMC bejelentette, szerződést bontanak az Universal Studioval, az ugyanis előbb akarta bemutatni streamingen a filmjeit, mint ahogy azt az eddigi szerződésben fixálták. Egy júliusi megállapodás értelmében azonban rögzítették, hogy az eddig több hónap helyett néhány hét után elérhetővé lehet tenni a filmeket az interneten.

Augusztusban Christopher Nolan Tenet című filmje egyedüliként mutatkozott be a mozikban, a bevételek pedig jócskán elmaradtak a megszokottól, ami végérvényesen meggyőzte a stúdiókat: 2020-ban nem igazán lesz alternatívája az online bemutatóknak. A Warner Bros. novemberben be is jelentette, hogy 2021-től minden filmjét elérhetővé teszik a mozis bemutató napján az HBO Maxon, ami komoly felháborodást váltott ki a filmesek körében.

Legnépszerűbb cikkeink