Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Már biztosan átveszi a Demokrata Párt az ellenőrzést az amerikai szenátus felett

Létrehozva:

Forrás: Unsplash/Ferdinand Stohr

Georgiában mindkét szenátori helyet a demokraták vitték el.

Biztossá vált, hogy a demokrata párti jelöltek nyertek az előző napi amerikai szenátusi pótválasztáson, így a következő ciklusban a Demokrata Párt veszi át az ellenőrzést a törvényhozás felsőháza felett – jelentette az MTI több amerikai hírtelevízióra hivatkozva.

A szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága alapján a sajtóban már kihirdették a demokrata párti kihívók, Raphael Warnock és Jon Ossoff győzelmét a hivatalban lévő két georgiai republikánus szenátor, Kelly Loeffler és David Perdue felett.

A CNN hírtelevízió szerint Warnock a voksok 50,7 százalékával nyert a 49,3 százalékot kapó Loefflerrel szemben, Ossoff pedig 50,3 százalékkal a 49,7 százalékot elérő Perdue-vel szemben.

Georgiában egyik szenátorjelölt sem szerezte meg a voksok legalább 50 százalékát a november 3-i választáson, ezért kell megismételni azt.

Ezen választás eredményén múlott a többség sorsa a kongresszus felsőházában. Az biztos volt, hogy az alsóházban demokrata párti többség lesz.

Amennyiben a republikánusoknak sikerült volna akár csak az egyik helyet ismét elnyerni Georgiában, akkor meg tudták volna tartani az ellenőrzést a szenátus felett. Így, hogy mindkét helyet a demokrata párti jelölt szerzi meg, mindkét pártnak ugyanannyi – 50-50 – helye lesz a szenátusban, és ebben az esetben a szavazások alkalmával Kamala Harris leendő demokrata párti alelnök dönt majd.

 

Legnépszerűbb cikkeink