Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Budapest legszebb hentesüzlete bezárt

Létrehozva:

December 31-én végleg lehúzták a rolót.

December 31-én bezárt Budapest legrégebbi és legszebb húsárudája, a Mester utca 29. szám alatti hentesbolt – írja a 9.kerulet.ittlakunk.hu. Az üzletnek helyet adó épületegyüttest elbontják, helyén modern lakóház épül a portál szerint.

Az üzlet eddigi bérlőinek év végéig szólt a szerződése, várhatóan január 11-étől a Balázs Béla utca 34. szám alatt nyitják meg új boltjukat – tették közzé a Ferencváros régi fotókon Facebook-oldalon.

A boltban Zsolnay-csempék, a múlt század elején ide legyártott polcok, és egyéb húsárusításhoz nélkülözhetetlen kiegészítők találhatóak. Az eddigi bérlők úgy tudják, az üzlethelyiséget nem bontják el, hanem az ingatlanfejlesztő felújítja, restaurálja, így van rá remény, hogy ez az ékszerdoboz fennmarad az utókornak – írják.

A bolt és egykori tulajdonosai történetéről a PestBuda.hu számolt be. A Mester utcai húsárudának Brauch Ferenc, a főváros egyik legjelentősebb húsáru-gyárosa és forgalmazója volt a tulajdonosa. A húskereskedők közül ő volt az első bérlője az 1897-ben megnyílt Központi Vásárcsarnoknak. 1903 elején vette meg a Mester utca 29-31. szám alatti telket, itt alakította ki kolbász- és szalámigyár központját. A gyár alkalmas volt élőállatok ellátására, sertés- és baromfivágásra, szalámi és sonka készítésére, és szinte minden fajta hústermék előállítására.

Brauch Ferenc az 1930-as években a fővárosi húsos szakma egyik legfontosabb alakjának számított, amit nemcsak sikeres bolthálózata, hanem a különböző szakmai szervezetekben betöltött pozíciója is jelzett.

A családi vállalkozás sikerének a kommunista hatalomátvétel és az azt követő államosítás vetett véget. Üzletei a Budapesti Húsipari Vállalathoz kerültek, a Mester utcai központban először az Üzemélelmezési Vállalat, majd 1953-tól a Gyermekélelmezési Vállalat folytatta tovább a munkát. A hatalom mindenüket elvette, a család egy részét vidékre internálták – írta a portál.

 

Legnépszerűbb cikkeink